OPERACIJA DRAGONFLY

Satelitske snimke potvrdile: Ukrajinci su moćnim ATACMS-om izveli možda i najrazorniji napad na Ruse od početka rata

Objavljene su satelitske snimke koje pokazuju posljedice raznornog ukrajinskog udara na zračnu luku u Berdjansku novim oružjem

Ukrajinski udar projektilima ATACMS na zračnu luku u Berdjansku

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Satelitske snimke, koje je na uvid dobio specijalizirani portal The War Zone, pokazuju i dokazuju posljedice prvih ukrajinskih udara korištenjem američkih balističkih projektila ATACMS na rusku zračnu bazu u ukrajinskom gradu Berdjansku koji se nalazi pod ruskom okupacijom. Ono što se na snimkama može vidjeti izgleda uglavnom u skladu s opisom razaranja kako su o tome izvijestili ukrajinski dužnosnici, rekavši da su korišteni upravo ti projektili, što je bilo prvi puta od početka ruske invazije punog opsega na zemlju.

Kako je izviješteno ranije, ukrajinske specijalne snage (SSO) izvele su tijekom noći s ponedjeljka na utorak operaciju "Dragonfly" (Vilin konjic), odnosno velike napade na dvije ruske zračne baze u okupiranim Berdjansku i Lugansku te im nanijele jedan od najtežih udaraca od početka ruske invazije u veljači prošle godine. Prvotno je bilo samo nagađanja i sugestija, uključujući i onu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, da su u napadu korišteni projektili ATACMS, da bi potom više utjecajnih zapadnih medija izvijestilo da se uistinu radilo o tim projektilima te da je Washington potajno nekoliko dana prije Ukrajini isporučio to moćno oružje.

Također su izvijestili da projektili nisu nosili jednu konvencionalnu bojevu glavu već kazetno streljivo.

Kijev je, inače, više od godinu dana tražio isporuku tih projektila, no SAD je oklijevao i odbijao udovoljiti želji Ukrajinaca u strahu od eskalacije sukoba s Rusijom i izravnog miješanja SAD-u u rat. SSO je izvijestio da je u raketnim napadima uništeno čak devet helikoptera različitih vrsta te su naglasili da je pogođen i jedan protuzračni raketni sustav Pancir, da je skladište streljiva znatno oštećeno, a piste zračnih luka su onesposobljene.

I informacije Oryxa potvrđuju sadržaj snimki

A satelitske snimke Planet Labsa snimljene ranije u srijedu pokazuju upravo najmanje devet jasnih tragova paljevine, većinom s vidljivom olupinom, duž glavne piste i susjednih voznih staza na istočnom kraju zračne luke Berdjansk. Lokacije nagorjelih olupina također su u skladu s mjestima gdje su ruski helikopteri uočeni prizemljeni na ranijim snimkama u bazi podataka Planet Labsa.

Mogu se vidjeti još najmanje tri helikoptera parkirana duž dugačke vozne staze koja se proteže paralelno s glavnom uzletno-sletnom stazom, ali nije moguće na temelju snimki zaključiti jesu li i oni oštećeni na neki način. Čini se da postoji značajna količina drugih aktivnosti duž istočnog kraja glavne piste, što bi moglo značiti da traju radovi na uklanjanju oštećenih i uništenih helikoptera i drugih razvalina.

U prilog ovim informacijama ide i statistika internetske stranice Oryx, koja analizira i objavljuje popis iz otvorenih izvora provjereno izgubljene ruske, ali i ukrajinske vojne opreme na bojišnicama u Ukrajini, a koja je izvijestila o uništenju četiri transportna helikoptera Mi-8 i pet jurišnih helikoptera Ka-52 Aligator. Neki drugi izvori, pak, govore i o još četiri oštećena Mi-8.

No, tu su i snimke koje prikazuju neeksplodirano podstreljivo na tlu zračne luke. Bit će potrebno, kako se procjenjuje, barem neko vrijeme da se ono sigurno ukloni, a moglo bi i znatno omesti napore da se operacije leta u operativnoj bazi ponovno pokrenu punim kapacitetom.

Ovaj se objekt se već mjesecima koristi kao ruska zračna baza i poznato je središte posebno kada su helikopterske operacije u pitanju. Ono što izgleda kao miks jurišnih helikoptera Ka-52, Mi-24 i Mi-28, kao i transportnih Mi-8/Mi-17 Hip - koji također mogu biti naoružani - moglo se vidjeti ondje na ranije nastalim satelitskim snimkama.

Razaranje kazetnog streljiva

Ukrajinske vlasti, kako je već rečeno, izvijestile su da su uništile devet helikoptera zajedno sa specijalnom opremom koja je bila smještena u zračnim lukama, sustav protuzračne obrane i skladište streljiva".

Neposredna analiza snimki Planet Labsa ne pokazuje očito oštećenje bilo kojeg sustava protuzračne obrane ili druge "specijalne opreme" ili velike strukture. Međutim, kazetno streljivo poput onoga kojim su bili opremljeni ATACMS projektili koji su isporučeni Ukrajini može lako izazvati značajnu štetu ili uništiti mete na načine koji možda nisu lako vidljivi putem dostupnih satelitskih snimki, ističe The War Zone.

Projektili ATACMS koji su isporučeni Ukrajini primjerci su bazične varijante, poznate kao MGM-140A, M39 i Block I. Ove rakete nose 950 komada relativno malog kazetnog podstreljiva M74.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:56