NEVOLJE U KREMLJU

‘Putin je sve krivo procijenio, širi se pobuna u vojnim krugovima, a Xi će ga nasamariti‘

Ruskom predsjedniku savjetnici se ne usude reći istinu, a to je da na bojištu među njegovim trupama vlada kaos

Vladimir Putin i uništeni ruski tenk

 Profimedia

Ruskog predsjednika Vladimira Putina njegovi savjetnici pogrešno informiraju o poteškoćama ruske vojske u Ukrajini, pokazuju izvješća američke obavještajne službe, piše New York Times.

Prema navodima nekoliko američkih dužnosnika, čini se da postoji sve veća napetost između Putina i Ministarstva obrane uključujući i samog ministra Sergeja Šojgua, koji je nekoć bio u najužem Putinovom krugu i predsjednik mu je silno vjerovao.

Govoreći u Alžiru, američki državni tajnik Antony Blinken kazao je da Putinu njegovi savjetnici ne daju točne i cjelovite informacije.

'U vezi s predsjednikom Putinom, mogu vam ponoviti ono što sam rekao i ranije, jedna od Ahilovih peta autokracije je ta da u takvim sistemima nemate ljude koji moćnicima govore istinu ili uopće imaju mogućnost moćnicima govoriti istinu', kazao je Blinken. 'A mislim da to sada vidimo u Rusiji.'

Koštala ga izolacija

Drugi američki dužnosnici su rekli da je Putinova rigidna izolacija tijekom pandemije i spremnost da javno ukori svoje savjetnike koji ne dijele njegovo mišljenje, stvorila određeni stupanj opreza ili čak straha među višim časnicima ruske vojske. Dužnosnici vjeruju da Putin dobiva nepotpune ili suviše optimistične izvještaje o napredovanju ruskih snaga što je dovelo do nepovjerenja u njegove vojne savjetnike.

Putin, čini se, uopće nije svjestan da Rusija u Ukrajini koristi vojne ročnike te da su tek unovačeni vojnici među onima ubijenima u borbama, kažu američki dužnosnici. Putinovo neznanje pokazuje 'jasan prekid u protoku točnih informacija koje dolaze do ruskog predsjednika', prema riječima američkog dužnosnika koji je želio ostati anoniman kako bi govorio o deklasificiranim, ali još uvijek osjetljivim temama. Sada postoji 'stalna napetost' između Putina i Ministarstva obrane, kaže dotični dužnosnik.

Ovdje valja napomenuti da zapadna teza o Putinovoj nesvjesnosti angažmana ročnika nije sasvim točna, budući da je na Međunarodni dan žena Putin osobno u čestitci majkama, suprugama i djevojkama vojnika rekao da je naredio istragu slučajeva u kojima je utvrđeno da su ročnici poslani u Ukrajinu. On je, doduše, te slučajeve tretirao kao grešku budući da je, prema njemu, u Ukrajini dozvoljen isključivo angažman ugovornih vojnih profesionalaca.

Procjena američke obavještajne službe također govori i o tome da Putin nema cjelovita saznanja ni o tome koliko su za rusku ekonomiju doista štetne sankcije Zapada.

Rusi i dalje ne napreduju u ratu. Ne samo da su ukrajinske snage odbile ruske napade, nego su krenule i u kontranapade. Neki američki dužnosnici vjeruju da su viši ruski dužnosnici oprezni oko davanja istinitih procjena, možda se bojeći da će kao donositelji loših vijesti biti optuženi za podbačaje na bojnom polju.

Ruski vojni posrtaji nagrizli su povjerenje između Putina i njegova Ministarstva obrane. Iako je Šojgu smatran jednim od rijetkih savjetnika kojima Putin vjeruje, tijek rata je naštetio njihovu odnosu.

Neki završili u kućnom pritvoru

Putin je dvojicu visokih obavještajnih dužnosnika navodno stavio u kućni pritvor jer su mu donosili netočne podatke uoči invazije, još nešto što se može pripisati klimi straha.

Zbog sve više dokaza o rastućoj Putinovoj frustraciji, američka je strana u posljednjih nekoliko tjedana sve uvjerenija da Putin ne dobiva prave podatke od svojeg Ministarstva obrane i najviših dužnosnika. Amerikanci vjeruju da je Putin doveden u zabludu i da mu njegovi visoko pozicionirani savjetnici nisu voljni reći istinu.

Strogo je čuvana tajna o kojim se to američkim obavještajnim izvorima iz Kremlja radi. No, otkako je Rusija prošle godine počela gomilati vojsku oko granice s Ukrajinom, američki su obavještajni izvori točno predvidjeli sve Putinove poteze.

Izvješće s kojeg je skinuta oznaka tajnosti prvi je objavio u srijedu Associated Press.

Ruske snage najavile su u utorak smanjenje aktivnosti oko Kijeva, glavnog grada Ukrajine, iako su američki dužnosnici kazali da su skeptični u vezi toga da Rusija zaustavlja napade kao mirovnu gestu.

Umjesto toga, neki vjeruju da su ti potezi znak da Rusija prilagođava svoju dosad neuspješnu strategiju. Također je moguće da je promjena strategije znak disfunkcije i pogrešne komunikacije među višim časnicima ruskog Ministarstva obrane.

'Širi se pobuna protiv Putina'

A da u samom vrhu ruske politike sve jače tinja nezadovoljstvo ratom u Ukrajini, piše i britanski The Times.

Zbog 'osobnog rata' koji vodi u Ukrajini, širi se pobuna među ruskim vojnim krugovima protiv predsjednika Putina kojem njegovi savjetnici lažu o posrtajima ruskih trupa u Ukrajini. To je sukus stvari koje će u četvrtak objaviti šef britanskih obavještajaca (to jest sigurnosno-obavještajne agencije GCHQ), Sir Jeremy Fleming.

Fleming će, doznaje britanski The Times, objasniti kako je ruski lider "strahovito krivo procijenio" mogućnosti svoje vojske, otpor Ukrajinaca te reakciju Zapada na njegovu invaziju.

Putinove greške dovele su do "krive strateške procjene" - naime, on je precijenio sposobnost svoje vojske da pobijedi, a istovremeno nije bio svjestan da ruskim vojnicima nedostaje oružja te da među trupama vlada nizak moral.

Nadalje, informacije do kojih su došli britanski obavještajci sugeriraju da ruske trupe odbijaju izvršiti naredbe, sabotiraju vlastita vozila i opremu te greškom obaraju i vlastite avione.

'Kina će nasamariti Rusiju'

Štoviše, Britanci tvrde da se ukrajinskoj "legiji" dobrovoljaca pridružuju i prebjezi iz ruske vojske. Na aplikaciji Telegram pojavile su se fotografije ruskih vojnika koji uče kako koristiti protutenkovsko oružje.

Između ostalog, Fleming će u svojem govoru, koji će držati u četvrtak u Australskom nacionalnom sveučilištu Canberri, a u koji su uvid dobili novinari, naglasiti s kojim se sve problemima susreću ruske snage u Ukrajini - od već spomenutog niskog morala među trupama pa do visokog broja ubijenih vojnika (navodno i do 15.000 mrtvih prema procjenama NATO-a) i ozbiljnih logističkih problema.

- Zapovjedna struktura im je u kaosu. Iako vjerujemo da se Putinovi savjetnici boje reći istinu svojem predsjedniku, razmjer krivih procjena kada je u pitanju invazija na Ukrajinu sada mora biti sasvim jasan i samom režimu. Ovo je postao Putinov osobni rat, čiju cijenu plaćaju nevini ljudi u Ukrajini te, sve više, i građani Rusije, kazat će u četvrtak Fleming, kako piše The Times.

Očekuje se da će Fleming također kritizirati Kinu zbog toga što nije osudila invaziju na Ukrajinu. Štoviše, šef britanskih obavještajaca tvrdit će kako predsjednik Xi Jinping želi iskoristiti ekonomsku slabost Rusije tako da ojača globalni utjecaj Pekinga. Putina će zapravo nasamariti, a Kina će iskoristiti krizu da kupuje "jeftinu naftu i jeftin plin". Kina ostaje i prilično tiha oko cijelog rata u Ukrajini kako ne bi previše izložila i vlastite ambicije prema Tajvanu, naglasit će u svojem govoru Fleming, kako piše The Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:16