SVJETSKI DRŽAVNIK

Putin je Gorbačova pribio na stup srama, a čak je i njegov telegram sućuti za ubijenu Duginu bio emotivniji

Nakon političkog pada Mihail Gorbačov se, unatoč pokušajima, nikada više nije uspio nametnuti na ruskoj političkoj sceni

Mihail Gorbačov i Vladimir Putin

 Sergey Velichkin/Sputnik/Profimedia

Kada je 11. ožujka 1985. godine, samo dan nakon smrti najkratkotrajnijeg sovjetskog vođe Konstantina Černjenka (ni godinu dana), na "gerijatrijskom odjelu" CK KPSS-a za njegova nasljednika izabran 54-godišnji Mihail Gorbačov, bila je to prvorazredna senzacija ne samo za Ruse i ostale građane SSSR-a, nego i za svjetsku javnost.

Gorbačov nije bio prepoznatljiv i poznat ni u granicama SSSR-a, a osim toga, bio je neprimjereno mlad. Najmlađi u vrhu sovjetske Partije i države. Odmah je prihvaćen u narodu, već izmučenom i sarkastičnom prema "vijeću istrošenih mumija" kako su, po moskovskim zakucima, sve otvorenije nazivali tadašnji Politbiro. Gorbačov je bio osvježenje. Konkurent mu je bio ostarjeli favorit kremaljskih retrogradnih konzervativaca Viktor Grišin, ali na dužnost ga je predložio iskusni i isto ne bez vlastodržačkih ambicija dugogodišnji šef diplomacije Andrej Gromiko koji je racionalno razmišljao da je bilo dosta šefova iz reanimacije.

image

Mihail Gorbačov

Reynaldo Paganelli/Nurphoto Via Afp

Kola SSSR-a tada su već ionako krenula nizbrdo. Zemlja je zaostajala u svemu - prema službenim podacima, 1987. godine više od trećine stanovništva živjelo je ispod crte siromaštva. Na 70. godišnjicu Oktobarske revolucije! Režim i sustav bili su tromi, truli, u mračnoj slijepoj ulici sa samoživom, samodostatnom i apsolutno bezidejnom boljševičkom birokracijom na vrhu.

Gorbačov je dočekan kao posljednja nada, što je i bio. Formirao se u krugu tzv. šezdesetaša, oplahnutih Hruščovljevim tajnim referatom o pogubnosti vladavine Staljina na 20. kongresu KPSS-a. Kao mladi partijski funkcionar, bio je 1961. godine na Crvenom trgu kada su potajice deložirali Staljina iz mauzoleja. Zvijezda Mihaila Gorbačova brzo je zasjala na tmurnom nebu, ali se, kada ostvarivo nije moglo ići dobro, isto tako brzo i gasila.

Uveo je reforme - perestrojku i glasnost. Pokušao je uvesti slobodu govora i tržišne odnose u posrnuloj ekonomiji. No, štitio je sustav - boljševički socijalizam - za koji je poslije sam rekao da je bio inačica "feudalnog i kmetovskog". Nije uspio jer, kako je svojedobno kazao publicist Nikolaj Svanidze, narod ga je dočekao kao mesiju, ali navikli su da sve dolazi s vrha, pa su tako očekivali da prekrasne promjene koje je najavljivao samo padnu s neba jednog jutra.

image

Mihail i Raisa Gorbačov u Moskvi, 1990.

Vitaly Armand/Afp

Zemlja nije bila spremna na nagle promjene - ni narod koji su odučili da razmišlja svojom glavom i ima inicijativu, a pogotovo ni glomazni, kruti i neefikasni partijski aparat. Narod je čekao da se sve instalira s vrha, a birokracija je pazila da u tom reformskom zanosu sačuva svoj status i privilegije. No, to nije bilo moguće. Tako je ljubav između naroda, koji ga je podržavao, i Gorbačova već za dvije godine vladavine pukla. Ostalo je bilo samo otaljavanje do neizbježnog kraha.

Već nakon dvije godine entuzijazma prošlo je vrijeme romantičnosti perestrojke i glasnosti. Očekivanja su bila velika i neracionalna, pa je razočaranje bilo bolnije i mučnije. SSSR se više nije mogao očuvati, a i sustav je pucao po šavovima - od loše ekonomije preko društvene i socijalne krize do neriješenog nacionalnog pitanja koje je buknulo poput vulkana. Ni cijene nafte na svjetskim tržištima nisu im išle u prilog, a nestašice osnovnih proizvoda bile su apokaliptične. U provinciji su uvodili "točkice", ali ni njima se ništa nije moglo kupiti. Rusi nikada - ni prije, ni poslije - nisu živjeli slobodnije, ali ni siromašnije.

Gorbačov je bio svjetski državnik: njegov sastanak 20. studenoga 1985.u Ženevi s američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom izmijenit će tijek svjetske povijesti - kraj hladnog rata i pad Berlinskog zida. No, to mu u domovini neće puno pomoći da vrati popularnost pa ga i danas prokazuju kao krivca za sve nedaće koje su prouzročili oni prije njega. Bio je boljševički Job, tragična ličnost, koji je do kraja života podnosio žrtvu i stigmu kojoj je bio izložen.

Bio je marginaliziran i nepotreban, a Putinov političko-ideološki mainstream pribio ga je na stup srama

Nakon političkog pada Mihail Gorbačov se, unatoč pokušajima, nikada više nije uspio nametnuti na ruskoj političkoj sceni. Bio je neomiljen, prokazivan, optuživan, odbacivan. Neka visi Pedro. Za život je čak morao zarađivati pojavljivanjem u reklami za Pizzu Hut. Neki su ga proglašavali izdajnikom, u anketama je dobivao manje "plusova" od svojih prethodnika na čelu Komunističke partije i države, a pogotovo nakon što je ideološka doktrina Vladimira Putina postala teza da je raspad SSSR-a povijesna, nacionalna i geostrateška tragedija i katastrofa.

Putinov političko-ideološki mainstream pribio ga je na stup srama, bez obzira na to što je u povodu njegove smrti Putin poslao telegram sućuti, doduše puno manje emotivan nego prilikom izraza sućuti za nedavno ubijenu Dariju Duginu.

Gorbačova jedni ne vole jer smatraju da je odgovoran za rušenje SSSR-a, a drugi, pak, jer je do posljednjeg pokušao održati neodrživi režim i državu. No, u njegovo će naslijeđe ući to da je učio Ruse slobodi i odgovornosti, otvarao im perspektive i nudio nadu. Isto tako, da njegov današnji nasljednik ratuje, izolira i od Rusije čini svjetskog otpadnika, zemlju straha i besperspektivnosti.

Mihail Gorbačov sa svojim je zapadnim kolegama okončao hladni rat, ali i za to mu malo tko odaje priznanje - zapadnjaci su zasluge priskrbili sebi, a Putinova oligarhija ga je ponovno uspostavila. Otvorio je Rusiju svijetu i smatrao da je ona dio europske civilizacije te da pripada tom kulturološkom krugu. Bio je u pravu, ali njegovo naslijeđe danas ne postoji, kao ni ono značajno Borisa Jeljcina kojeg je on doveo u veliku politiku i s kojim je pokušao reformirati okoštali sustav. Poslije su se razišli.

Gorbačovljeva kći i unuka ne žive u Rusiji, a on je svoje posljednje dane proveo u državnoj vili koja nije bila njegovo osobno vlasništvo. Bio je marginaliziran, nepotreban. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li u Moskvi dobiti kakvu veću ulicu. Portal njegove udruge ugašen je isti dan kad je umro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:07