PUTINOV SAVJETNIK

Prvi visoki dužnosnik Kremlja koji je dao ostavku zbog Ukrajine: ‘Napustio je zemlju. Snimljen je kako diže novac s bankomata‘

Čubais (66) je bio posebni Putinov izaslanik za održivi razvoj i klimatske promjene

Anatolij Čubais snimljen je kako podiže novac s bankomata u Istanbulu

 Twitter/AFP

Dugogodišnji pripadnik užeg kruga predsjednika Vladimira Putina Anatolij Čubais odstupio je sa svog položaja zbog invazije na Ukrajinu te napustio zemlju i ne namjerava se vratiti, kazala su dva izvora u srijedu, čime je on postao prvi visoki dužnosnik koji je napustio Kremlj od početka rata prije mjesec dana. Čubais (66) je bio posebni Putinov izaslanik za održivi razvoj i klimatske promjene.

- Čubais je jedan od rijetkih reformatora ekonomije iz 90-tih koji je ostao u Putinovoj vladi i održao bliske veze sa Zapadom, piše Bloomberg.

Vijest o ostavci jednog od savjetnika ruskog predsjednika potvrdio je i Kremlj.

Glasnogovornik Dmitrij Peskov kazao je da je Čubais podnio ostavku na vlastiti zahtjev, no nije želio spekulirati da je napustio Rusiju.

Moskovski list Komersant ustvrdio je da je Čubais pobjegao u Tursku te su objavili snimku sada bivšeg Putinova savjetnika kako podiže novac na bankomatu u Istanbulu, prenosi na Twitteru dopisnik Financial Timesa iz Moskve.

I neovisna ruska novinarka Farida Rustamova napisala je na Twitteru da je, prema njezinim informacijama, Čubais sa suprugom pobjegao u Tursku.

Čubais je bio jedan od glavnih arhitekata ekonomskih reformi Borisa Jeljcina iz 1990-ih, a bio je nadređeni Putinu na njegovom prvom poslu u Kremlju.

Čubais je također jedno vrijeme bio šef kabineta predsjednika Borisa Jeljcina.

Bio je jedna od najistaknutijih figura kaotične tranzicije u 90-ima, a neprijatelji su ga prikazivali kao moćnu figuru u Kremlju koja je predala imovinu maloj skupini oligarha tijekom privatizacije.

S druge strane, pristaše ga prikazuju kao heroja za uspostavu tržišnog gospodarstva u Rusiji te navode da je spriječio klizanje u građanski rat.

Pod Putinovim vodstvom obnašao je više visokih političkih i gospodarskih funkcija, a u zadnje je vrijeme bio posebni izaslanik za međunarodne organizacije.

Posljednjih godina Čubais se i dalje zalagao za ekonomske reforme, a slovio je za jednog od najviše pozicioniranih liberala u Kremlju.

Čubais je poklopio slušalicu kada ga je nazvao Reuters za upit o ostavki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:32