ODBJEGLI DUŽNOSNIK

Pokazivao je sve znakove neslaganja s Putinom: ‘Nema se namjeru vraćati, ima veze na Zapadu‘

Navodno je upravo Anatoli Čubajs 1997. dao prvi posao Vladimiru Putinu u Kremlju te je poslije podržao njegov uspon na vlast

Vladimir Putin i Anatolij Čubajs

 Alexei Druzhinin/Sputnik via AFP

Anatolij Čubajs prvi je visoki dužnosnik koji je dao ostavku i napustio Kremlj zbog ruske invazije na Ukrajinu. Svoju ostavku najavio je u pismu koje je utorak, kako je prenio Bloomberg, uputio kolegama i prijateljima. Čubajs, koji je godinama slovio kao pripadnik užeg kruga Vladimira Putina, prema nekim izvorima, napustio je Rusiju i nema se namjeru vraćati. Moskovski list Komersant ustvrdio je kako je Čubajs pobjegao u Tursku, te su objavili i snimku kako on podiže novac na bankomatu u Istanbulu.

Tu je informaciju na Twitteru prenio dopisnik Financial Timesa iz Moskve, a i nezavisna ruska novinarka Farida Rustamova na Twitteru je objavila kako je, prema njezinim informacijama, bivši Putinov savjetnik sa suprugom pobjegao u Tursku. Da je Čubajs otišao, potvrdio je i Kremlj. Glasnogovornik Dmitrij Peskov kazao je da je podnio ostavku na vlastiti zahtjev, ali nije želio nagađati o tome je li napustio Rusiju...

- Čubajs je jedan od rijetkih reformatora ekonomije iz 90-ih koji je ostao u Putinovoj vladi i održao bliske veze sa Zapadom - objavio je Bloomberg o sada bivšem posebnom Putinovu savjetniku za održivi razvoj i klimatske promjene. Čubajs je bio jedan od glavnih tvoraca ekonomskih reformi Borisa Jeljcina u 90-ima i autor nepopularnog programa privatizacije državne imovine, zbog čega mu se pripisuje i značajna uloga u stvaranju ruske klase ultrabogatih oligarha...

Šezdesetšestogodišnji Anatolij Čubajs rođen je u Borisovu, diplomirao je na Institutu za ekonomiju i inženjerstvo u Sankt Peterburgu, a ima i doktorat iz ekonomije. Tijekom 1991. dobio je poziciju glavnog ekonomskog savjetnika tadašnjega gradonačelnika Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka. Čubajs je pripadao skupini mladih ekonomista, među kojima je bio i poznati ekonomist Jegor Gajdar, poslije i predsjednik Vlade, koji su se zalagali za brzu ekonomsku reformu prema tržišnim načelima, te je bio zagovornik privatizacije državne imovine.

image

Anatolij Čubajs

Ramil Sitdikov/AFP

Tijekom 90-ih godina obnašao je niz funkcija u Vladi, jedno vrijeme bio je i potpredsjednik Vlade, ali je krajem 1995. smijenjen jer su se reforme pokazale nepopularnima. No, godinu poslije vratio se kako bi vodio Jeljcinovu predsjedničku kampanju. Kad je Jeljcin ponovno pobijedio na izborima, imenovao ga je šefom svog kabineta. Čubajs je 1997. postao prvi zamjenik premijera Viktora Černomirdina. Na toj je poziciji, među ostalim, bio zadužen za reformu mirovinskog sustava, a zadatak mu je bio i popraviti loše rezultate koje je Rusija imala u naplati poreza. No, tu funkciju izgubio je godinu dana poslije kad je Jeljcin iznenada smijenio Černomirdina i njegov kabinet.

Navodno je upravo Čubajs 1997. dao prvi posao Vladimiru Putinu u Kremlju, te je poslije podržao njegov uspon na vlast. Pod Putinovim predsjedanjem obavljao je niz poslovnih i političkih dužnosti prije nego što je izabran za posebnog savjetnika. Deset godina, od 1998. do 2008., bio je na čelu ruske elektroenergetske tvrtke RAO UES, a potom je od 2008. do 2020. bio na čelu ruske tehnološke korporacije Rusnano. U prosincu 2020. smijenjen je zbog sukoba oko neisplativih projekata i neučinkovitosti. Nakon toga Putin ga je postavio na mjesto savjetnika za održivi razvoj, a ta mu je funkcija omogućila da održava dobre kontakte sa stranim dužnosnicima i organizacijama.

image

Vladimir Putin i Anatolij Čubajs

Guneev Sergey/AFP

Da nije zadovoljan kako se razvija situacija s Ukrajinom, Čubajs je dao naslutiti i svojim objavama na Facebooku. Tako je prošli tjedan, kako je prenio Washington Post, na godišnjicu smrti Jegora Gajdara, koji je bio kritičar Putinova režima, objavio: "U našim raspravama o budućnosti Rusije nisam se uvijek slagao s njim. Ali, čini se da je Gajdar bolje od mene razumio strateške rizike i pogriješio sam". Nedavno je na svojoj stranici objavio i post u počast Borisu Jeljcinu, a 27. veljače, također na Facebooku, obilježio je godišnjicu smrti vodećeg ruskog oporbenog političara Borisa Nemcova koji je 2015. ubijen u blizini Kremlja nakon što je kritizirao Putinovu aneksiju Krima.

Ostavka Anatolija Čubajsa, kako su prenijeli neki mediji, odraz je sve većih podjela među vodećim ruskim dužnosnicima oko invazije na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:30