FAKE NEWS

Proširile su slike Eiffelovog tornja u plamenu. Ne, nije gorio, ali trebalo bi nas ozbiljno zabrinuti ‘tko‘ je to podmetnuo

Novinska agencija Reuters utvrdila je da je jedna od fotografija gorućeg Eiffelovog tornja objavljena još 15. siječnja

Kadrovi iz jednog videozapisa gorućeg Eiffelovog tornja

 Screenshot/X

Društvenim su se mrežama unazad nekoliko dana proširile fotografije i videozapisi zapaljenog Eiffelovog tornja, javlja The Sun.

Kako to obično biva na društvenim, nemali je broj ljudi pomislio da vatra zaista guta popularnu turističku atrakciju u glavnom gradu Francuske.

Glasina da se Eiffelov toranj zapalio internetom se počela naveliko širiti 21. siječnja. Za njezino je širenje kriv videozapis objavljen na društvenoj mreži TikTok koji je 21. i 22. siječnja pogledan preko 2,3 milijuna puta.

- Eiffelov se toranj zapalio, jedan od najprepoznatljivijih svjetskih spomenika koji se nalazi u srcu Pariza. Prema najnovijim informacijama, vatrogasci ne uspijevaju ugasiti požar koji je izbio 20. siječnja - moglo se čuti u videu na TikToku.

Ispostavilo se, međutim, da se radi o sadržaju koji je stvorila umjetna inteligencija.

Novinska agencija Reuters utvrdila je da je jedna od fotografija gorućeg Eiffelovog tornja objavljena još 15. siječnja.

Uz to, pariški policajci na svojoj internetskoj stranici nisu spomenuli navodni požar.

Ovako su neki korisnici TikToka prokomentirali spomenuti video: "Ne, recite mi da je sve u redu s Eiffelovim tornjem, nisam ga još posjetio, a o tome sanjam"; "Ne, ovo se ne događa"; "Sanjam o odlasku tamo"; "Nisam mislio da će ovo dogoditi u 2024."

Međutim, bilo je i onih koji nisu nasjeli na štos. "Može li ovo izgledati još više kao simulacija?", zapitao se jedan korisnik. "Ovo nije stvarno, opustite se", dodao je drugi. "Molim vas, ljudi, kako je moguće da ne vidite da ovo nije stvarno", ustvrdio je treći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:22