VELIKI POŽAR U BEOGRADU

Gori trgovački centar, čuju se eksplozije, vatru gase i helikopteri: ‘Jako je opasno‘

Vatra se širi i na okolne objekte, a požar je jako teško gasiti jer u centru ima i mnogo goriva, rekli su vatrogasci

Požar u kineskom trgovačkom centru u Beogradu

 Peđa Milosavljević/Cropix

13:40 Veliki požar koji je u srijedu ujutro zahvatio Kineski trgovački centar u Novom Beogradu lokaliziran je poslije četiri i pol sata, stradalih i ozlijeđenih nije bilo, ali je zbog iznimnog onečišćenja zraka građanima savjetovano da nose zaštitne maske.

U gašenju požara sudjelovalo je nekoliko desetaka vatrogasaca, a prvi put su u gradskoj jezgri za gašenje korišteni i helikopteri.

Miris paljevine i dima osjeća se skoro u cijelom gradu, a zbog iznimnog onečišćenja zraka građanima, ne samo u neposrednoj okolici trgovačkog centra, građanima je savjetovano da ne izlaze ili da koriste zaštitne maske.


11:10 Pristigle su nam i fotografije s lica mjesta na kojima se može vidjeti koliko je velik požar koji je zahvatio kineski trgovački centar u Beogradu.

image

Požar u Beogradu

Pedja Milosavljevic/Cropix
image

Požar u Beogradu

Pedja Milosavljevic/Cropix
image

Požar u Beogradu

Pedja Milosavljevic/Cropix
image

Požar u Beogradu

Pedja Milosavljevic/Cropix
image

Požar u Beogradu

Pedja Milosavljevic/Cropix
image

Požar u Beogradu

Pedja Milosavljevic/Cropix
image

Požar u Beogradu

Pedja Milosavljevic/Cropix
image

Požar u Beogradu

Pedja Milosavljevic/Cropix
image

Požar u Beogradu

Pedja Milosavljevic/Cropix

10:30 N1 Srbija izvijestio je da su se požar u kineskom trgovačkom centru i dim koji iz njega suklja smirili te da helikopteri koji su gasili požar više ne nadlijeću centar. Hitne su službe još uvijek na licu mjesta.

Načelnik Odjela za izvanredne situacije MUP-a Srbije Luka Čaušić rekao je da je požar pod kontrolom te da je značajan broj lokala spašen. Čaušić je rekao da požar još uvijek nije lokaliziran.


10:10 Načelnik Odjela za izvanredne situacije MUP-a Srbije Luka Čaušić rekao je da u požaru nitko nije stradao, a da nema ni ozlijeđenih. Čaušić je za Tanjug rekao da je spriječeno širenje požara na lokale iza centra.

"Ovakvi su objekti puni zapaljivih predmeta. Imamo iskustva zbog požara koji su ugasili prije nešto više od dvije godine, kada smo uspjeli spasiti 200 od 360 lokala. Ovaj je puta vatra jako brzo buknula. Naše su jedinice na lice mjesta stigle za dvije-tri minute, ali vatra se već razbuktala", rekao je Čaušić.

Veleposlanik Narodne Republike Kine Li Ming došao je do kineskog trgovačkog u Novom Beogradu u kojem je u srijedu izbio požar. Li se zahvalio srpskim vlastima na brzoj intervenciji te rekao da je ovo tužan trenutak. Dodao je će se Veleposlanstvo Kine u Srbiji o svemu očitovati nakon što se požar ugasi.

Građanima koji žive u blizini trgovačkog centra i onima koji su se na licu mjesta našli slučajno te novinarima koji izvještavaju o požaru rečeno je da od požara udalje najmanje 50 metara jer se vjeruje da se u jednom obližnjem kiosku nalaze plinske boce koje bi se mogle zapaliti i eksplodirati.


9:17 Rano jutros buknuo je požar u kineskom trgovačkom centru u Beogradu. Vatra ne samo da još nije ugašena, nego se i širi, a čulo se i nekoliko eksplozija, piše Blic.

Ogroman broj vatrogasaca, čak njih 62, pokušava obuzdati vatru. Prema najnovijim snimkama s terena, vatra se širi i na druge objekte, a požar se sada gasi i iz zraka, odnosno pomoću čak tri helikoptera.

MUP je dojavu o požaru dobio u 6:57 sati. Na teren je prvo poslano 46 vatrogasaca s 13 vozila, a onda je stiglo i pojačanje.

- Nadam se da neće biti ljudskih žrtava, čuju se eksplozije, pokušavamo nagovoriti ljude da ne ulaze spašavati svoju imovinu, situacija je kompleksna - rekao je načelnik sektora za izvanredne situacije, Luka Čaušić.

- Mi smo prije dvije godine već gasili ovaj trgovački centar. Tada smo uspjeli spasiti 260 lokala. Nakon dojave o požaru, kolege su stigli za svega 2-3 minute. Međutim, požar se već razbuktao. Sada se dogodila i eksplozija. Tu ima svega, jako je opasno. Beogradski vodovod nam je poslao cisterne. Ministarstvo unutarnjih poslova će sve svoje snage usmjeriti za gašenje ovog velikog požara. Ali toliko je puno goriva da ga je jako teško gasiti. Mi ćemo pokušati spasiti što je moguće više, ali situacija je jako teška i kompleksna - kaže Čaušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 11:04