OPTIMIZAM

Povjerenica Johansson: Europska unija je na korak do dogovora o migracijama i azilu

Pregovori Vijeća EU i Europskog parlamenta nastavljaju se 18. prosinca, kada je moguć dogovor

Ylva Johansson

 Dursun Aydemir/Anadolu Via Afp

Iako cjelodnevni pregovori između Vijeća Europske unije i Europskog parlamenta u četvrtak nisu urodili plodom i još nije postignut dogovor o nekoliko zakona iz Pakta o migracijama i azilu, diplomati u EU vjeruju da su ipak blizu dogovora. Taj optimizam dijeli Ylva Johansson, povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove.

"Postignut je veliki napredak. Kontinuiranim radom i odlučnošću možemo riješiti preostala temeljna pitanja koja se odnose na solidarnost i odgovornost. Odgovarajući europski sustav za upravljanje migracijama na zakonit način je nadohvat ruke", napisala je Johansson jučer u objavi na društvenim mrežama.

Najavljen je nastavak pregovora za ponedjeljak, 18. prosinca, kada bi se, prema procjenama i Parlamenta i Vijeća, mogao postići dogovor. Objema institucijama se žuri jer je nužno što prije postići dogovor kako bi se onda i formalizirao u tijelima EU.

Zakoni bi se, u slučaju dogovora, mogli izglasati na proljeće, ne kasnije od travnja, kada se održava i zadnje plenarno zasjedanje Europskog parlamenta u sadašnjem sazivu. Od 6. do 9. lipnja se održavaju europski izbori, nakon čega će se konstituirati novi Parlament i izabrati novi čelnici institucija EU.

Europski pakt o migracijama je paket mjera od kojih neke još nisu dogovorene. Radi se o uredbi u Eurodacu, sustavu za usporedbu otisaka prstiju, uredbi o upravljanju migracijama i azilom, uredbi o postupcima azila, uredbi o kriznim situacijama i uredbi o sigurnosnim provjerama na vanjskim granicama.

Teme o upravljanju migracijama su među najosjetljivijima u EU i izazivaju velike podjele. Pregovori najviše zapinju oko mehanizma solidarnosti kojim bi se u slučaju velikog migrantskog pritiska pomoglo zemljama koje imaju vanjske granice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 13:43