UZBUNA U EUROPI

Tajne službe na nogama: U cijeloj EU velika opasnost od terorističkih napada tijekom božićnih blagdana!

Moramo posebno pomno pratiti islamističke prijetnje i zajedno sa susjednim zemljama poduzeti mjere, kaže njemačka ministrica policije

Policija na božićnom sajmu u njemačkom gradu Koelnu

 Jochen Tack/Imago Stock&people/Profimedia

Europa je suočena s velikim rizikom od terorističkih napada tijekom božićnih blagdana uslijed napetosti zbog rata između Izraela i Hamasa, upozorila je povjerenica EU za unutarnje poslove Ylva Johansson.

Polarizacija u europskim društvima kao posljedica sukoba na Bliskom istoku povećala je rizik od napada, ocijenila je Ylva Johansson.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser istaknula je kako je ubojstvo mladog njemačkog turista u blizini Eiffelova tornja prošlog vikenda pokazalo koliko je trenutno u EU akutna i ozbiljna prijetnja islamističkog terorizma.

"Rat u Gazi i teror Hamasa pogoršavaju ovu situaciju. Rizik od daljnje emocionalizacije i radikalizacije nasilnih islamista je visok", ustvrdila je njemačka ministrica sa zajedničkog sastanka europskih ministara unutarnjih poslova.

Poručila je da sigurnosna tijela europskih zemalja zbog toga blisko surađuju.

Moramo posebno pomno pratiti islamističke prijetnje i zajedno sa susjednim zemljama poduzeti mjere protiv islamističke propagande, istaknula je njemačka savezna ministrica policije.

Ubojstvo turista u Parizu

Zbog ubojstva njemačkog turista u Parizu uhićen je Armand Rajabpour-Miyandoab (26) nakon što je ranio 66-godišnjeg Britanca i 60-godišnjeg Francuza. Policiji je rekao kako se htio osvetiti za "svjetski progon muslimana".

Među ostalim, napad je pravdao nasiljem nad Palestincima. Prošli tjedan u Njemačkoj su uhićena dvojica tinejdžera koje terete da su planirali islamistički napad kamionom s eksplozivom na božićni sajam ili na sinagogu.

Sredinom listopada, u Bruxellesu je upucan Tunižanin nakon što je, pozivajući se na ISIS, puškom ubio dvojicu švedskih nogometnih navijača.

Austrija, Belgija, Francuska, Njemačka, Španjolska i Švedska razmjenjuju obavještajne podatke uslijed rastućeg straha da će islamistički teroristi izvesti napad tijekom božićnih praznika, piše londonski Times.

image

Policija na mjestu ubojstva njemačkog turista u Parizu

Dimitar Dilkoff/Afp

Europska povjerenica Johansson na sastanku u srijedu najavila je dodatnih 30 milijuna eura za zaštitu posebno ranjivih mjesta poput sinagoga.

Prije tjedan dana njemački je Ured za zaštitu Ustava upozorio da je opasnost od terorističkog napada veća nego što je bila dugo vremena, kao posljedica Hamasova napada na Izrael. Posebno su upozorili na pojedinačne počinitelje.

Teroristički napad Hamasa 7. listopada na Izrael i izraelska ofenziva u pojasu Gaze značajno su povećali opasnost od terorizma u Njemačkoj.

Al-Qaida, ISIS, turski desničari, njemački lijevi ekstremisti...

"Potencijalni rizik od mogućih terorističkih napada protiv židovskog i izraelskog naroda i institucija, kao i protiv Zapada u cjelini, značajno je porastao kao rezultat toga", ocjenjuje njemački Savezni ured za zaštitu Ustava u posljednjoj sigurnosnoj procjeni, objavljenoj prošlog tjedna.

Terorističke skupine Al-Qaida i ISIS sve su uspješnije u huškanju prvenstveno mladih prikazujući žrtve izraelskog bombardiranja pojasa Gaze i humanitarne krize na palestinskom teritoriju kao dio antimuslimanske zapadne strategije, prenosi Spiegel.

image

Policija na božićnom sajmu u njemačkom gradu Essenu

Jochen Tack/Imago Stock&people/Profimedia

Predsjednik Saveznog ureda za zaštitu Ustava Thomas Haldenwang ističe opasnost od radikalizacije počinitelja koji djeluju sami i jednostavnim sredstvima napadaju takozvane meke mete.

"Opasnost je stvarna i veća nego što je dugo bila. Rizik od napada dosegao je ‘novu kvalitetu‘", istaknuo je Haldenwang.

I izvan džihadističkog kruga sve češće se prikazuje muslimane i Palestince kao žrtve Zapada, u nekim slučajevima i s antisemitskim porukama, upozoravaju Nijemci. U Njemačkoj su zabranjeni Hamas i Hezbolah.

Osim islamista, njemački Ured za zaštitu Ustava kao "agitatore i mobilizatore" trenutno vidi palestinske ekstremiste, turske desničarske ekstremiste te njemačke i turske lijeve ekstremiste. Njemački lijevi ekstremisti, prenosi Spiegel, dijelom prihvaćaju proizraelski stav, a dijelom propalestinski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:26