NOVOST U FRANCUSKOJ

Pojavila se aplikacija za dejtanje na kojoj desničari mogu pronaći srodnu dušu: ‘Pa jasno je što to znači...‘

Prilikom postavljanja profila korisnici moraju dati podatke o svojoj etničkoj pripadnosti, obiteljskoj situaciji i vjeri

Ilustracija

 Juan Moyano/Alamy/Alamy/Profimedia/Juan Moyano/alamy/alamy/profimedia

“Patriotizam nikada nije bio tako romantičan”, moto je prve francuske platforme za upoznavanje desničara koja je nazvana Droite au Coeur, a cilj joj je istomišljenicima omogućiti pronalazak srodne duše i početak romanse. Droite au Coeur prevodi se kao "ravno u srce", a može se prevoditi i kao "desno od srca", ali u suštini je platforma za upoznavanje samaca koji "vole svoju domovinu".

Platformu za upoznavanje pokrenuli su Stéphanie i Yohan Pawer, ultradesničarski influenceri koji promiču "zapadne vrijednosti".

- Obrazovanje, kultura i vjera, naši su nepokolebljivi svjetionici koji nas vode na putu života u dekonstruiranom i nezdravom društvu, piše na stranici.

Nova aplikacija za dejtanje isključivo za desničare znak je koliko ekstremno desna ideologija u Francuskoj postaje popularna, tvrdi stručnjakinja za Euronews.

Cécile Simmons, istraživačica na Institutu za strateški dijalog (ISD), koja analizira i smišlja odgovore na ekstremizam, mržnju i polarizaciju tvrdi da se platforma zapravo bavi "očuvanjem identiteta".

- Smatram da je cilj ove aplikacije želja za isključivanjem. Spominje se dobivanje djece, no implicitno se govori o upoznavanju i rađanju bijele djece, rekla je Simmons.

Platforma svoje korisnike naziva čuvarima i braniteljima civilizacijskog bogatstva. Iako Droite au Coeur službeno nije povezan niti s jednom političkom strankom, stranicu su promovirali Bruno Attal, policijski sindikalist koji se kandidirao s Reconquestom na prošlim parlamentarnim izborima 2022., i Patrick Libbrecht, direktor Instituta za socijalne, ekonomske i političke znanosti (ISSEP) koji je utemeljila čelnica francuske krajnje desnice Marion Maréchal Le Pen.

Prilikom postavljanja profila korisnici moraju dati podatke o svojoj etničkoj pripadnosti, obiteljskoj situaciji i vjeri. Moraju navesti najmanje jedan ili dva politička interesa, s popisa desničarskih stranaka koji uključuje Reconquest Erica Zemmoura, Nacionalni skup Marine Le Pen, Patriote Floriana Philippota, Republikansku narodnu uniju Françoisa Asselineaua, Stand up France Nicolasa Dupont-Aignana i Republikance Erica Ciottija.

Osim toga, korisnici moraju odgovoriti koliko misle da je vjera važna, puše li ili ne te svoje stavove o djeci.

26-godišnji muškarac u aplikaciji se opisao kao "bijelac, cis-roda, heteroseksualac, kršćanin", sarkastično dodajući da je on uzrok svih zala na svijetu. Drugi je rekao da "vođen Bogom i težnjom ka boljem svijetu traži ženu koja će ga slijediti u bijegu iz ovog hladnog i sterilnog svijeta".

- U potrazi sam za ženom s kojom ću graditi budućnost i oduprijeti se dekadenciji i agoniji Zapada, napisao je jedan 34-godišnjak.

Za Simmons Droite au Coeur je zabrinjavajući pokazatelj kako krajnja desnica postaje sve proširenija promovirajući ideje koje iz SAD-a dolaze u Europu. Aplikacije za spojeve namijenjene samo desničarima već su uobičajene u SAD-u, gdje postoji Righter, čija osnivačica Christy Edwards Lawton tvrdi da konzervativci imaju bolji seks od liberala, i The Right Stuff, koju su osnovali savjetnici Donalda Trumpa. U biti, krajnja desnica postala je mainstream u Francuskoj, tvrdi Simmons, što dokazuje Droite au Coeur.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 22:44