ZUCKERBERG VS. MUSK

Još 48 sati do pokretanja iščekivane aplikacije: Ovo bi mogla biti najveća prijetnja s kojom se Twitter ikad suočio

Ovim potezom rivalstvo između šefa Mete Marka Zuckerberga i vlasnika Twittera Elona Muska dodatno će porasti

Mark Zuckerberg i Elon Musk

 Mandel Ngan/Afp/Profimedia/Mandel Ngan/afp/profimedia

Meta, matična tvrtka koja stoji iza Facebooka, WhatsAppa i Instagrama, u četvrtak će lansirati novu aplikaciju koja bi trebala biti konkurencija Twitteru. Aplikacija naziva Threads dostupna je za prednarudžbu na Appleovom App Storeu, a iz Mete su je opisali kao "aplikaciju za razgovor u tekstualnom obliku", prenosi BBC.

Sudeći prema objavljenim slikama zaslona, čini se da aplikacija dosta nalikuje originalnom Twitteru. Ovim potezom rivalstvo između šefa Mete Marka Zuckerberga i vlasnika Twittera Elona Muska dodatno će porasti. Prošli mjesec dvojac je pristao na fizički obračun, no nejasno je ima li u šali istine.

- Hvala bogu da se vode razumom, odgovorio je Musk na tweet o Threadsu.

U međuvremenu, Twitter je objavio da će popularna korisnička nadzorna ploča TweetDeck za 30 dana biti dostupna samo pretplatnicima. Najnoviji Muskov potez zapravo pokušava navesti korisnike da se pretplate na Twitter Blue. U subotu je multimilijarder ograničio broj tweetova koje korisnici mogu vidjeti, a kao razlog je naveo ekstremni data scraping - prikupljanje podataka.

Kod Threads aplikacije to će biti besplatna usluga i neće biti ograničenja koliko objava korisnik može vidjeti. - Threads je mjesto gdje se ljudi okupljaju kako bi o raspravljali od današnjih tema do onog što će biti u trendu sutra, piše u opisu na App Storeu.

Posljednjih godina na tržištu se pojavilo nekoliko aplikacija koje nevjerojatno sliče Twitteru, poput Trumpovog Trutha i Mastodona. Aplikacija Bluesky tvrdi da je svjedočila rekordnom prometu nakon Muskovog poteza da ograniči korištenje tijekom vikenda.

Threads bi mogao biti najveća prijetnja s kojom se Twitter do sad suočio, Mark Zuckerberg poznat je po tome što je i u povijesti posuđivao ideje drugih tvrtki. Primjerice Reelse mnogi smatraju kopijom TikToka, a Storyji nalikuju Snapchatu.

Meta zasigurno ima resurse za natjecanje s Twitterom, Threads će biti povezan s Instagram platformom i stotinama milijuna korisničkih računa tako da ne počinje od nule kao što su to morali drugi potencijalni suparnici.

Iako je Musk hvaljen zbog svoje posvećenosti slobodi govora, neke je korisnike to udaljilo s Twittera. Zuckerberg se nada da će privući dovoljno razočaranih korisnika Twittera koji će rado prijeći na alternativu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:19