3 KM PIVA

PIVOVARA U CENTRU GRADA U Bruggeu se gradi prvi 'pivovod' na svijetu

 Wolfgang Staudt/Flickr / Wolfgang Staudt/Flickr

BRUGGE - Belgijski srednjevjekovni grad Brugge/Bruges s pravom nazivaju 'Venecijom sjevera'. Velik problem u očuvanju kamenom popločanih ulica, ali i srednjevjekovnih građevina, predstavljaju brojni kamioni koji prevoze pivo iz De Halve Maan – stare pivovare u samom centru grada.

Svake godine više od 500 cisterni s pivom prolazi gradskim ulicama, što čini čak 85 posto kamionskog prometa u centru grada. Umorni od buke, zagađenja i oštećenja koje kamioni izazivaju, gradski oci Brugesa odobrili su gradnju prvog 'pivovoda' na svijetu.

Cjevovod dužine tri kilometra izgradit će se od pivovare do obližnje industrijske zone u kojoj će se pivo flaširati i potom otpremati pivopijama širom svijeta, objavio je direktor pivovare Xavier Vanneste. 'Ideja se rodila iz ekoloških, a ne ekonomskih pobuda', kaže Vanneste.

Pivo se u De Halve Maanu proizvodi pet stoljeća, a pivovaru godišnje posjeti više od 100.000 turista. Postupak flaširanja piva odavno je premješten iz pivovare, ali sama proizvodnja ostala je, i ostat će u gradskom centru.

Prilikom izgradnje prvog pivovoda na svijetu koristit će se najnovije tehnologije, razvijene pri konstruiranju naftovoda i plinovoda. Troškove izgradnje snosit će pivovara, a izgradnja bi trebala početi sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 20:46