HLADNO PIVO

BIROKRACIJA - SVUGDJE SU ISTI Vijetnam: Zabrana točenja piva na temperaturi iznad +30

 Ngô Hoàng Phước Long/Flickr

HANOI Prijedlog zakona prema kojem se pivo ne smije služiti na prostoru gdje je temperatura veća od 30 stupnjeva Celzija, izazvao je pravu lavinu protesta u Vijetnamu.

Tamošnje Ministarstvo industrije i trgovine izradilo je prijedlog zakona prema kojem je zabranjeno točenje piva na velikim vrućinama, piše vijetnamski portal Tuoi Tre.

'Zakonska regulacija bazira se ne standardima o zaštiti zdravlja u radničkom zakonodavstvu', izjavio je Nguyen Phu Cuong, zamjenik odgovornog ministra. 'Naš je cilj zaštita potrošača.'

Prijedlogom se želi regulirati sigurnost hrane i pića u lokalima koji proizvode i prodaju pivo, a zakon propisuje i obveznu ventilaciju te klimu u takvim prostorima.

No, u Vijetnamu, kao i svugdje u svijetu, pivo se najčešće uživa na otvorenom, na terasama i u pivskim vrtovima. Takva bi navika u Vijetnamu uskoro mogla postati protuzakonitom.

Nacrt zakona propisuje i način skladištenja piva, a svi lokali koji toče bia hoi (svježe fermentirano pivo) moraju imati opremu za hlađenje pića.

Vijetnamske pivopije ismijavaju prijedlog zakona i tvrde kako su ga napisali činovnici koji nikad ne izlaze iz klimatiziranih ureda pa nemaju veze sa stvarnošću. Drugi tvrde kako je zakon birokratska izmišljotina službenika koji imaju previše slobodnog vremena.

'Pa tko će hodati uokolo i mjeriti temperaturu u svim lokalima gdje se toči pivo u Vijetnamu', opravdano pita se jedan od brojnih pivopija u toj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 18:38