NOVINSKA ŠALA

Paranormalne pojave kod bivšeg premijera: Iz Zapaterova doma egzorcist istjerao zloduha

Obitelj Joséa Luisa Rodrígueza Zapatera nije se nauživala mira kad je taj prvotno uspješan pa krajnje neuspješan španjolski premijer sjahao s dužnosti i povukao se u unajmljeni stan u Madridu.

Kako tvrdi portal ReligionenLibertad (ReL), oružnici iz Guardie Civil, koji štite bivšeg premijera i njegovu obitelj, duboko su se zabrinuli pošto su iz stana, u neka doba dana odnosno noći, dopirali nepoznati glasovi i zvuci naprasitog pomicanja namještaja. Osobito ih je iz konteksta izbacio alarm koji se u svibnju uključio iz nepoznatih razloga, te ga nisu uspjeli ušutkati dok nisu prekinuli dovod električne energije. Incident se ponovio dva tjedna kasnije. U lipnju se i Zapaterova bolja polovica, dońa Sonsoles, prilično uznemireno žalila da joj kćeri ne mogu spavati u kući punoj “fenomena”.

Čime se zamjerila vlada

Oružnici su zalud pročeljali stan, detektorima ispipali sve zidove i podove. Onda se oružnički kapetan dosjetio rješenja: zapitao je savjet Nadbiskupiju madridsku, odakle su poslali egzorcista, pa je počela ozbiljna istraga.

Egzorcist je istraživao je li u stanu bilo ubojstava ili čudnovatih preminuća, a savjetovao je da se iz stana izbace svi predmeti kojima bi se mogao poslužiti vrag, npr. afričke maske, pa i jedan Buddhin kipić (a pape se druže s Dalaj-lamom…). Najteže je kćerima bilo baciti taroke (karte za gatanje), ali mama je bila nepopustljiva. Onda je svećenik poškropio blagoslovljenom vodicom prostoriju po prostoriju (dakle i zahode, ako je vjerovati formulaciji na portalu) i izmolio u svakoj propisane molitve, pa zloduh više nije maltretirao ukućane.

Po tom opisu - Zapaterovom kućom harao je neki poltergeist. Naravno, ako te spodobe postoje izvan stanovite literature i na njoj baziranih filmova. Znamo, manje-više, čime je druga Zapaterova vlada ojadila Španjolce, kako je nespremna dočekala krizu i kako je otvorila prostor nimalo sposobnijem Rajoyu. Ali čime se zamjerila zlodusima? Ako je samo lopovskom politikom - o kako li bi morao namještaj galopirati po stanovima nekih naših bivših premijera i šefova privatizacijskih fondova…

Istjerali neraspoloženje

Ali, priznaje ReL, posrijedi je običaj španjolskih medija da 28. prosinca, na dan Nevine dječice, objave neku šaljivu i ne nužno vjerodostojnu zgodu, kojom istjeruju zloduhe neraspoloženja godine na izmaku - isto ono što se drugdje čini kad je zima na izmaku, dakle 1. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:40