VISOKI RIZIK

Ovo su mjesta kojima najviše prijete požari, evo koji dio Hrvatske ima visok stupanj opasnosti

Za izračun potencijalne opasnosti u obzir se uzima temperatura zraka, relativna vlažnost, brzina vjetra, oborine dostupnost goriva...

Požar u Petrači

 Vatrogasci - 193/Facebook

Grčka vlada priopćila je da je čak 19.000 ljudi evakuirano u najvećoj evakuaciji zbog požara u povijesti zemlje. Tisuće turista prebačeno je na sigurno dok veliki požari i dalje bjesne na Rodosu i Krfu, a komercijalni zračni prijevoznici poput EasyJeta organiziraju povratne letove za svoje putnike, piše Sky News.

S obzirom na to da je borba s posljedicama klimatskih promjena tek započela, razvijeni su sustavi za predviđanje vjerojatnosti da će na nekom području doći do požara.

Što je indeks meteorološke opasnosti od požara?

Indeks meteorološke opasnosti od požara (FWI) koristi podatke o vremenu da predvidi koja su područja svijeta osjetljivija na šumske požare. Za izračun potencijalne opasnosti u obzir se uzima temperatura zraka, relativna vlažnost, brzina vjetra, oborine dostupnost goriva, karakteristike vegetacije i topografija.

image

Situacija za 26. srpnja 2023.

Copernicus/

Što je FWI viši, vjerojatnije je da će vremenski uvjeti izazvati požar. Postoji šest stupnjeva opasnosti: vrlo niska (manja od 5,2), niska (5,2-11,2), umjerena (11,2-21,3), visoka (21,3-38), vrlo visoka (38-50) i ekstremna (veća od 50).

Koja su područja ugrožena?

Turska, Grčka, Španjolska i Italija trenutno su najizglednija područja u kojima bi moglo doći ili je već došlo do požara. Nekoliko regija Turske, uključujuć Izmir, izloženo je visokom riziku od izbijanja požara dok je za ostatak zemlje izdano visoko ili vrlo visoko upozorenje.

Grčka, posebice grčki otoci, izloženi su visokom riziku pa tako Rodos trenutno ima FWI 47 što je gornja granica vrlo visokog stupnja opasnosti. Sicilija, Sardinija, južna Italija i južna Španjolska imaju visok FWI, a regija Cadiz bilježi vrlo visok rezultat od 38. Jug Hrvatske također se nalazi na popisu područja s visokim do vrlo visokim stupnjem opasnosti od požara.

image

Indeks meteorološke opasnosti od požara po gradovima

DHMZ/

Zagrijavanjem klime i hladnija područja poput Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke također bilježe visoku opasnost od požara.

Tko upravlja FWI-jem?

Indeks meteorološke opasnosti od požara vodi Copernicus koji je dio svemirskog programa Europske unije, a osnovan je 2021. godine. Njegova je uloga promatranje Zemlje s naglaskom na njenu okolinu, a koristi podatke sa satelita, podatke prikupljene iz mjernih sustava na Zemlji te surađujući s agencijama EU zaduženim za prognozu vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:45