DOBILI NOVU VLADU

Oštri zaokret Finske: ‘Ovakvo nešto nismo vidjeli od Drugog svjetskog rata...‘

Nova koalicijska vlada pod kontrolom ima 108 od 200 mjesta u parlamentu

Riikka Purra, Sari Essayah, Petteri Orpo i Anna-Maja Henriksson

 Kimmo Penttinen/Afp

Koalicija sastavljena od četiri stranke formirat će novu finsku vladu, a među njima je i ultranacionalistička Stranka Finaca.

Petteri Orpo, lider Stranke nacionalne koalicije, pobijedio je dotadašnju premijerku Sannu Marin na izborima, no za stabilnu vlast morao je pronaći koalicijske partnere. "Sva smo pitanja riješili"! izjavio je kasno u četvrtak najavljujući skoru objavu programa i sastava vlade.

Nova koalicijska vlada pod kontrolom ima 108 od 200 mjesta u parlamentu, a uz Orpovu stranku u njoj sudjeluje Švedska narodna stranka, demokršćani i Stranka Finaca. Pregovori su trajali čak 74 dana, što je najdulje pregovaranje u finskoj politici.

Nakon četiri godine pod upravljanjem Socijaldemokrata Sanne Marin zemlju će preuzeti konzervativci u oštrom političkom skretanju. "Očekuje se da će nova vlada biti vjerojatno najkonzervativnija od Drugog svjetskog rata, pogotovo kad je riječ o gospodarstvu", ocijenio je finski dnevnik Yle.

Teme zbog kojih je bilo najviše koalicijskih "natezanja" su imigracija i klimatske promjene. Tabloid Iltalehti navodno je već vidio dokumente. Prema pisanju lista, koalicijska vlada strancima će postrožiti pravila za dobivanje trajne dozvole boravka, povećat će za 10 posto policijske snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 23:33