REKORDNA KAZNA

Moćni biznismen platio 121 tisuću eura za prebrzu vožnju: ‘Žao mi je, nadam se da novac ide u prave svrhe‘

- Dok sam vozio 82 kilometra na sat ograničenje brzine iznenada se promijenilo s 70 na 50, počeo sam usporavati, ali izgleda da to nisam učinio dovoljno brzo‘

Anders Wiklof

 Youtube Screenshot/

Uistinu mi je žao što se to dogodilo, izjavio je za finske novine ‘Nya Aland‘ biznismen Anders Wiklof (76) nakon što je kažnjen s rekordnom globom od 121 tisuća eura za prebrzu vožnju. Wiklof je, prema istome izvoru, vozio 30 kilometara na sat iznad brzine dopuštene na prometnici kojom se kretao.

- Dok sam vozio 82 kilometra na sat ograničenje brzine iznenada se promijenilo s 70 na 50, počeo sam usporavati, ali izgleda da to nisam učinio dovoljno brzo – skrušeno je priznao Wiklof čiji holding, prema navodima britanskog Guardiana, ostvaruje godišnji prihod od 350 milijuna eura. Riječ je, dodaje Guardian, o jednom od najvećih finskih i najvećem biznismenu na Alandskom otočju, autonomnoj regiji spomenute države. Po Wiklofu je, podsjeća list, nazvan nogometni stadion lokalnih IFK Mariehamna i Aland Uniteda u Mariehamnu.

Pri odmjeravanju kazne, podsjeća novinar ‘Nya Alanda‘ Tomi Riitamaa, Wiklofu nisu išle u korist dvije okolnosti. Prva je da se u Finskoj visina kazne za prometne prekršaje izriče temeljem prihoda, a druga je da Wiklofu ovo nije prvi takav prekršaj. Zbog toga je, zaključuje list, biznismenu odmjerena rekordna kazna i oduzeta vozačka dozvola na deset dana.

Prema podacima ‘Nya Alanda‘, Wiklof je platio globe za prebrzu vožnju 2013., u iznosu od 95 tisuća eura, te 2018. kada je kažnjen sa 63.380 eura. Ispada da je za pretjerano pritiskanje papučice gasa Wiklof dosada ‘iskeširao‘ blizu 280 tisuća eura, što je novac za koji, primjerice, vlasnik prosječne mjesečne plaće u Hrvatskoj radi otprilike 22 godine.

Wiklof je novinaru ‘Nya Alandu‘ kazao i kako vjeruje da će novac od kazne koju je platio biti pravilno utrošen.

- Čuo sam da naša vlada želi uštedjeti 1,5 milijardi eura na zdravstvu u Finskoj, pa se nadam da moj novac može popuniti dio te praznine - rekao je vlasnik ‘Wiklof Holdinga‘.

Osim Finske, navodi ‘Nya Aland‘, u Europi još samo Švicarska ima sistem u kojem visina kazne za prometne prekršaje ovisi, osim o težini samog prekršaja, i o prihodima kažnjenog. List dodaje kako finska prometna policija ima na svojim pametnim telefonima aplikacije pomoću kojih ulazi u podatke o prihodima prekršitelja prometnih propisa i tako brzo i učinkovito izriče kazne.

Osim Wiklofa, ‘blagodati‘ finskog prekršajnog sistema u prometu iskusio je, prema navodima ‘Guardiana‘, 2002. i visokopozicionirani menadžer tada moćne ‘Nokije‘ Anssi Vanjoki. Riječ je o prometnom prekršaju na motociklu ‘Harley-Davidson‘ s prekoračenjem brzine od 25 kilometara na sat u zoni ograničenja na 50 km/h. Vanjokiju je za to izrečena kazna od 116 tisuća eura. Ugledni britanski list skreće pozornost na podatak da Finska ima progresivno kažnjavanje ne samo za prometne, nego i prekršaje u financijskom posredovanju i trgovini vrijednosnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:27