POGLEDAJTE AKCIJU

Opaka zvijer koju je SAD isporučio i Hrvatskoj sravnila ruska oklopna vozila: ‘Kad to vide, strah ih je pomaknuti se‘

Vozilo Bradley uništilo je dva ruska transportera

Trenutak uništenja ruskog vozila

 Screenshot/X

Američko borbeno vozilo pješaštva Bradley, koje su SAD isporučile Kijevu, uništilo je dva ruska oklopna transportna vozila u istočnoj Ukrajini, kako pokazuju nove snimke, nakon što je Kijev izvijestio o intenzivnim borbama na istočnim linijama bojišnice.

Vozilo Bradley, kojim raspolaže ukrajinska 47. mehanizirana brigada, uništilo je dva ruska transportera na kotačima, priopćilo je u nedjelju ukrajinsko ministarstvo obrane, podijelivši snimku na kojoj se vidi kako su dva ruska vozila napadnuta dok su se kretala preko otvorenog terena.

Nekoliko vojnika iskočilo je iz vozila nakon najmanje jedne eksplozije te su pali na tlo pod udarom ukrajinske vatre. Druga snimka, za koju se čini da je načinjena dronom iz zraka, vidi se jedan od oklopnih transportera u plamenu.

Oprez, snimka je uznemirujuća!

Prema podacima američkog ministarstva obrane, Pentagon je ukrajinske snage opskrbio s više od 300 Bradleya. Ta vozila imaju vatrenu moć koju čine topovi od 25 mm, strojnice od 7,62 mm i lanseri protutenkovskih projektila TOW, koji se koriste za gađanje ruskih konvoja oklopnih vozila.

Ipak, snimka nije neovisno provjerena.

U zasebnoj objavi na društvenim mrežama, 47. mehanizirana brigada navela je da su njezini izviđači uočili ruske snage i čekali da vojnici izađu na otvoreni teren prije nego su zapucali iz Bradleya.

Zapovjednik 47. mehanizirane brigade rekao je za Newsweek u siječnju da ruske snage strahuju od pokretanja operacija kada znaju da će se morati suočiti s vozilima Bradley. Zapadni stručnjaci za ta vozila kažu da su vrijedan dio opreme i dio nekih od najintenzivnijih borbi na prvim linijama.

Odbijeni ruski napadi

Ova brigada, koja također raspolaže američkim tenkovima M1 Abrams, već je dugo raspoređena u borbama u regiji Doneck. Iako su ruske snage prošlog mjeseca pokrenule novu ofenzivu na ukrajinsku sjeveroistočnu regiju Harkiv, ukrajinske snage izvještavaju o nekim od najžešćih sukoba u Donecku.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju da su njihove snage zauzele Umanske, selo zapadno od Avdiivke i jugoistočno od Pokrovska.

Ukrajinska vojska opisala je borbe sjeverozapadno od grada Avdiivke, u blizini regionalnog glavnog grada Donecka koji je početkom godine pao pod rusku kontrolu, kao intenzivne, rekavši da njihovi borci pokušavaju "stabilizirati situaciju".

Rusija je pokušala napredovati oko dva sela istočno od Pokrovska, ukrajinskog obrambenog uporišta, otkrile su ukrajinske oružane snage. Jedno od njih je Sokil, sjeverno od Umanskih.

U kasnijem priopćenju, ukrajinski Glavni stožer priopćio je da odbijaju ruske napade u blizini Umanskih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 11:34