SNAŽNA DETONACIJA

Nova uspješna akcija Ukrajinaca: Skupe ruske haubice raznijeli su na komade, objavljen i video

Pretpostavlja se da jedan primjerak haubice 2S19 Msta-S košta između 3 i 4 milijuna dolara

Eksplozija u kojoj je uništena ruska haubica 2S19 Msta-S

 Screenshot: X/

U srijedu se proširila vijest da su ukrajinske snage pomorskim dronovima potopile još jedan veliki ruski desantni brod klase Ropuša, što je potkrijepljeno dosta uvjerljivim video snimkama.

Kako se čini, to nije bio jedini uspjeh Ukrajinaca u uništavanju ruske tehnike. Naime, na društvenim mrežama širi se video koji pokazuje udar na dvije ruske samohodne haubice 2S19 Msta-S, koje su se potom "razletjele" u snažnim eksplozijama.

Video je, između ostalih, na X-u podijelio i poznati američki vojni analitičar Rob Lee koji često izvještava o ratu u Ukrajini te nerijetko putuje i na bojišta u toj zemlji.

Ipak, dvije stvari nisu sasvim jasne. Prvo, kada je točno snimka nastala, iako se čini da je riječ o recentnom djelovanju na ruske snage. Drugo, čime su točno ruske haubice uništene. Prema jednoj verziji, udar je kompletno izveden FPV dronovima. Prema drugoj, jedna je haubica uništena djelovanjem ukrajinske artiljerije, a druga dronom.

Bilo kako bilo, gubitak za ruske snage sigurno nije beznačajan. Msta-S je samohodna haubica koja je u operativnu službu ušla još 1989., tijekom zadnjih godina Sovjetskog Saveza. Riječ je o 42 tone teškom gusjeničaru s topom 2A64 L47 kalibra 152 mm čiji intenzitet paljbe može iznositi i do 10 hitaca u minutu za modernije varijante. Pretpostavlja se da jedan primjerak košta između 3 i 4 milijuna dolara.

U ovom ratu često su na udaru Ukrajinaca - prema stranici Oryx, koja skuplje vizualne dokaze o uništenoj teškoj tehnici u ratu u Ukrajini, dosad su ih Ukrajinci uništili čak 133 komada, 11 su ih oštetili, 35 oteli Rusima, dok su dvije nađene i snimljene napuštene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:06