PRAVNA DIMENZIJA SAGE

Njujorški gradonačelnik tuži 17 autobusnih kompanija koje su iz Teksasa dopremale migrante u njegov grad

Demokrat tvrdi da ga je skrb za više od 160.000 migranata koštala više od 12 milijardi dolara, zbog čega traži odštetu u iznosu od 700 milijuna
 Spencer Platt/Getty Images Via Afp

Eric Adams, gradonačelnik New Yorka (demokrat), ovoga je tjedna podigao tužbu protiv 17 autobusnih kompanija koje su po nalogu teksaškog guvernera Grega Abbotta (republikanca) proteklih mjeseci prebacile više od 30.000 migranata s meksičke granice u New York, čime je aktualna migrantska kriza dobila i svoju pravnu dimenziju.

Adams tvrdi da Abbott i drugi republikanski guverneri hotimično šalju migrante u „demokratske gradove” kako bi uništili njihovu infrastrukturu, zbog čega na Vrhovnom sudu savezne države New York traži odštetu u iznosu od 700 milijuna dolara. Kao pravnu osnovu za tužbu navode kršenje točke 149 njujorškog Zakona o javnim uslugama, koja određuje da svakoj „potrebitoj” osobi pristigloj u saveznu državu New York mora biti pružena odgovarajuća skrb. U suprotnom joj je lokalna vlast dužna osigurati prijevoz do prvog sljedećeg utočišta koje joj to može omogućiti.

Procjenjuje se da je u dvije godine Adamsove vladavine u New York je iz južnih saveznih država dopremljeno više od 160.000 migranata, zbog čega je skrb za novopridošlice gradsku administraciju u manje od tri godine financijski unazadila za više od 12 milijardi dolara.

Upravo zato, iako demokrat, Adams je posljednjih mjeseci počeo zaoštravati politiku prema novopridošlim migrantima, tako da je strogo definirao vremenske periode i lokacije na kojima autobusi mogu pristajati. Procjenjuje se da ih trenutno više od 70.000 živi u 215 hotela, ureda ili nenaseljenih zgrada koje je grad dao na raspolaganje s tom namjenom.

- Guverner Abbott nastavlja koristiti nedužne migrante kao ljudske pijune u pokušaju da sebi osigura jeftine političke poene – rekla je guvernerka savezne države New York, Kathy Hochul, koja podržava svog stranačkog kolegu Adamsa u tužbi.

- Tužba je potpuno neutemeljena i očekujem da će biti odbačena pred sudom. Migranti su se imali svako pravo samoinicijativno ukrcati na autobuse, nakon što im je administracija Joea Bidena odobrila ostanak u SAD-u – tvrdi Abbott.

Međutim, iako većina demokrata javno i dalje zaziru od direktnog traženja Joea Bidena da poduzme drastičnije mjere na južnoj granici s Meksikom, NYT piše kako se sve veći broj gradonačelnika tabora Demokratske stranke, koje migranti najčešće biraju za svoja boravišta, zakulisno vrše snažan pritisak na Bijelu kuću da nešto poduzme.

- Ovo nije samo humanitarna, već i fiskalna kriza. Ne možemo sjediti skrušenih ruku dok majke i njihove šestomjesečno bebe obitavaju na minusima, no nije održivo ni godišnje investirati 180 milijuna dolara za njihovo zbrinjavanje – objašnjava Mike Johnston, demokratski gradonačelnik Denvera u kojeg je proteklih mjeseci pristiglo više od 36.000 migranata. Johnston i Adams imaju podršku i svojih kolega iz Bostona i Chicaga, u kojima migranti nerijetko kampiraju ispred aerodroma i autobusnih stanica.

Podsjetimo, prema posljednjim procjenama tijekom 2023. južnu granicu s Meksikom je prešlo više od 2,5 milijuna migranata, a osobito je frekventno bilo tijekom prosinca, kada je meksičku granicu znalo preći i preko 10.000 ljudi dnevno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:17