ZAPANJUJUĆI PODACI

New York Times: Hamas nabavlja oružje od jedine države koja im to ne bi smjela dopustiti!

Napadi 7. listopada na Izrael razotkrili su da Hamas posjeduje raznolik arsenal

Izvješća pokazuju da je izraelsko oružje često bilo podložno krađi

 Mohammed Huwais/Afp

Znatna količina oružja koje je Hamas koristio u napadima 7. listopada i tijekom rata u Gazi potječe iz neeksplodiranog streljiva Izraelskih obrambenih snaga (IDF), prenio je New York Times citirajući izvore iz obavještajnih i vojnih krugova.

Unatoč tome što se Hamasovo oružje godinama spominje uz podzemne krijumčarske rute, nedavni obavještajni podaci sugeriraju da je Hamas prenamijenio neeksplodirano izraelsko streljivo, uključujući rakete i protutenkovsko oružje. Osim toga, dio oružja je ukraden iz izraelskih vojnih baza.

Nakon dugogodišnjeg bombardiranja Gaze i sadašnje ofenzive Izraelci su ostavili to područje zatrpano neeksplodiranim ubojitim sredstvima, osiguravajući Hamasu gotove zalihe materijala. Izraelski obavještajni časnik rekao je za New York Times da zasigurno otprilike 15 posto streljiva ispaljenog na Gazu ne uspijeva detonirati.

Ono što je više nego jasno jest da se oružje koje su izraelske snage koristile za blokadu Gaze proteklih 17 godina sada koristi protiv njih, piše NYT. Dok se Hamas još uvijek oslanja na neke artikle s crnog tržišta i krijumčarske rute kroz Sinaj, opkoljene ulice Gaze sve više postaju izvor oružja.

Izvješća pokazuju da je izraelsko oružje bilo podložno krađi, a riječ je o tisućama metaka, stotinama pušaka i granata ukradenih iz loše čuvanih baza.

Napadi 7. listopada na Izrael razotkrili su da Hamas posjeduje raznolik arsenal: bespilotne letjelice iranske proizvodnje, raketne bacače sjevernokorejske proizvodnje i prenamijenjeno izraelsko oružje. Unatoč blokadi koja ograničava uvoz robe u Gazu, uključujući i one koje bi se mogle koristiti za izradu oružja, Hamas je razvio sofisticirane proizvodne kapacitete, prenamjenjujući eksploziv iz nedetoniranih izraelskih projektila.

Procjenjuje se da je Hamas posjedovao do 20.000 raketa prije 7. listopada, od čega je polovica otad ispaljena na Izrael.

Izraelski vojni dužnosnik upoznat s Hamasovim arsenalom rekao je za Associated Press da skupina također koristi kombinaciju "gotovog" prokrijumčarenog oružja, uključujući AK-47, RPG-ove i protuzračne projektile, te veliku zbirku kućnog oružja, izrađenog od lako dostupnih civilnih materijala.

"Svugdje tražimo oružje, političku potporu i novac", izjavio je glasnogovornik Hamasa Ghazi Hamad nedavno u intervjuu za AP, odbijajući konkretno govoriti o tome tko ih je opskrbljivao oružjem ili kako je ono prošvercano u Gazu.

Brigada Qassam, Hamasovo vojno krilo, demonstrirala je ove sposobnosti u videozapisima, pokazujući prenamjenu streljiva i neeksplodiranih sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:52