EKSTREMISTI U NALETU

Izraelski radikali: ‘Ovo bi trebala biti Gaza nakon rata. Raj na zemlji!‘; Amerikanci: ‘Kako nepromišljeno‘

Na velikom skupu u Jeruzalemu sudjelovalo je čak 11 ministara koji su premijera Netanyahua pozvali da donese ‘hrabru odluku‘

Prosvjednici ispred vile Benjamina Netanyahua u Tel Avivu traže spašavanje talaca iz Gaze

 Marco Longari/Afp

Izraelska krajnja desnica, za razliku od izraelskog premijera, već ima poslijeratni plan za Gazu. Očekivano, on ne uključuje Palestince.

U nedjelju su taj plan na ulicu iznijeli tvrdokorni desničari na skupu pod sloganom "Nova naselja donose sigurnost", na kojem su bili i brojni ministri i koalicijski partneri Benjamina Netanyahua.

Rabin Eitan Cahn (49) ima svoju viziju grada Gaze. Prema njegovu mišljenju, u budućnosti bi glavni grad palestinskog teritorija trebao biti visokotehnološka zelena oaza u kojoj će živjeti Židovi, a masovno će je posjećivati i turisti. Zvao bi se, predlaže, Nova Gaza. U njemu ne bi bilo mjesta za Palestince.

image

Izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben-Gvir

Abir Sultan/Afp

Skup na kojem se u nedjelju u Jeruzalemu pozivalo na iseljavanje iz Gaze i gradnju židovskih naselja, kakva su na Zapadnoj obali godinama jedan od glavnih kamena spoticanja u procesu pomirenja Izraelaca i Palestinaca, osudili su brojni izraelski političari. Smatraju da takvi događaji štete Izraelu jer, među ostalim, stvaraju razdor sa SAD-om i arapskim zemljama s kojima Izrael ima manje ili više suradničke odnose.

No, to ne misle sudionici skupa, većinom iz redova izraelskih useljenika na Zapadnu obalu radikalnog vjerskog usmjerenja, koji su došli podržati krajnje desne političare. Najpoznatiji među njima, Itamar Ben-Gvir, koji je ministar za sigurnost u aktualnoj izraelskoj vladi, pridružio se gomili u plesu i pjesmi, pozivajući premijera da "donese hrabre odluke" o budućnosti pojasa.

Međutim, to bi za sobom povuklo niz ozbiljnih posljedica. SAD je u više navrata istaknuo da se protivi smanjenju teritorija Gaze, a Saudijska Arabija bi odmah odustala od normalizacije odnosa s Izraelom, koji su ionako već na kocki.

image

Izraelski vojnici patroliraju muslimanskom četvrti u istočnom Jeruzalemu

Marco Longari/Afp

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby u ponedjeljak je postupke dijela izraelskih političara nazvao "neodgovornim, zapaljivim i nepromišljenim". Ben-Gvir nije bio jedini na skupu. Bio je u društvu čak 11 ministara u vladi te još 15 političara, među kojima su bili i neki iz Netanyahuove stranke Likud. Oni su izišli na pozornicu i tamo potpisali deklaraciju kojom traže da se obnove izraelska naselja u Gazi.

Benny Gantz, šef centrističke stranke Nacionalnog jedinstva, poručio je da je događaj naštetio izraelskom društvu koje je u ratu. "Oni narušavaju naš legitimitet na međunarodnoj sceni i napore da se vrate taoci", poručio je Gantz. Yair Lapid, vođa opozicije, skup je okarakterizirao kao "štetan" i "sramotu za Netanyahua". Na pitanje o njegovu stavu, izraelski premijer rekao je da će njegova vlada tek o tome odlučivati i da će to biti politička odluka.

Ben-Gvir je u nedjelju u govoru ustvrdio da je odluka o povlačenju iz Gaze 2007. godine bila katastrofalna. "Vikali smo i govorili", poručio je radikalni političar, ustvrdivši kako je to jedini način da se spriječi novi 7. listopada. Mnogi političari smatraju da Gaza ne smije ostati bez prisutnosti izraelske vojske, a to mišljenje se spominje sve više i sve glasnije. Međutim, tu se Netanyahu nalazi između čekića i nakovnja. Bijela kuća nikako ne želi dugoročnu izraelsku vojnu prisutnost u Gazi.

image

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu na sastanku kabineta u Ministarstvu obrane 7. siječnja 2024.

Ronen Zvulun/Afp

Dror Etkes, istraživač iz Kerema Navota, organizacije koja se bavi naseljavanjem na Zapadnu obalu, smatra da zahtjeve izraelskih radikala treba shvatiti ozbiljno s obzirom na zastupljenost u vladi i dosadašnje postupanje na Zapadnoj obali. "Ekstremističke ideje, poput one o prisilnom iseljenju Palestinaca iz Gaze, snažnije su unutar izraelskog društva sada nego ikad prije zbog pokolja koji se dogodio 7. listopada", smatra Etkes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:33