OTAC 'BOŽJE ČESTICE'

NETRAGOM NESTAO PRIJE NEGO ŠTO JE DOBIO NOBELA Nitko ne zna gdje je fizičar Peter Higgs

Jučer je dobio Nobelovu nagradu jer je prije 50 godina riješio jednu od najvećih zagonetki moderne fizike, no isti dan i sam je postao zagonetka. Na dan kada je konačno dobio priznanje koje je toliko dugo čekao, Peter Higgs je netragom nestao.

Organizatori dodjele Nobelove nagrade za fiziku priznali su kako nitko ne zna gdje je profesor Higgs, i zna li uopće da je osvojio nagradu.

Higgs i Englert dobili su Nobelovu nagradu za fiziku

Prema tvrdnjama nekih njegovih kolega, 84-godišnji profesor krenuo je u planinarenje po škotskim gorama kako bi izbjegao ‘oluju’ interesa javnosti.

- Nije dostupan, i to je dobro po njega. Nije čak ni meni rekao gdje ide, rekao je jedan od njegovih kolega.

Higgs je rođen 1929. u Newcastleu. Bio je nadaren učenik, no odlučio je studirati na King’s Collegeu u Londonu, nakon što je odbio Oxford i Cambridge kao izbor ‘besposlenih bogataša’.

Teoriju koja će kasnije dobiti ime po njemu razvio je kao mladi predavač na sveučilištu u Edinburghu 1964. godine. Zajedno s druge dvije grupe znanstvenika koje su radile neovisno jedne od drugih, došao je do teorijskog objašnjenja zašto čestice imaju masu.

Higgs je podijelio Nobelovu nagradu s belgijskim znanstvenikom Francoisom Englertom, koji je predložio sličnu teoriju u isto vrijeme s kolegom Robertom Broutom. No, Brout je preminuo 2011. godine, a Nobelova nagrada se ne dodjeljuje posthumno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 00:35