OTKRIO HIGGSOV BOZON

NOBELOVAC PETER HIGGS 'Mislim da ću ići u mirovinu u dobi od 85 godina, sljedeće godine'

British Physicist Peter Higgs recipient of The Nobel Prize for Physics, holds up a bottle of London Pride beer at a press conference in The Playfair Library, Old College, University of Edinburgh on October 11, 2013. The British scientist and his Belgian colleague Francois Englert were jointly awarded the prize on Tuesday for their work on the Higgs Boson particle, discovered last year after an tortuous quest, that explains why the Universe has substance. AFP PHOTO/IAN MACNICOL
 AFP

EDINBOURG - Britanac Peter Higgs, dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku, rekao je u srijedu kako razmišlja o tome da se umirovi 2014., u dobi od 85 godine.

Higgs već 17 godina ne radi kao profesor, ali je još uvijek profesor emeritus na Sveučilištu u Edinbourgu i putuje po svijetu održavajući predavanja.

"Mislim da ću ići u mirovinu u dobi od 85 godina, sljedeće godine", rekao je Higgs za BBC, tjedan dana nakon što je primio Nobelovu nagradu za fiziku, koju je podijelio s Belgijcem Francois Englertom.

Higgs i Englert dobili su ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziku zbog otkrića hipotetske elementarne čestice tzv. Higgsova bozona koji objašnjava kako je elementarna tvar dobila masu i formirala zvijezde i planete.

Prema objavi Švedske kraljevske akademije znanosti nagradu su dobili zbog "teorijskog otkrića mehanizma koji pridonosi našem razumijevanju porijekla mase subatomskih čestica".

Prezime profesora sa sveučilišta u Edinburghu Petera Higgsa (84) opće je poznato i povezano s jednim od najvažnijih otkrića na polju fizike u posljednjih stotinu godina - čestice koja je ključ razumijevanja postojanja mase, raznolikosti i života u svemiru - Higgsova bozona, poznatog i kao "božja čestica".

Pola stoljeća nakon objave teorije novi 'građevni' element prirode potvrđen je 2012. u CERN-ovu istraživačkom centru, velikom hadronskom sudaraču. Otkriće je slavljeno kao jedno od najvažnijih u fizici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 03:20