TELEFONSKA LINIJA

Napeto se iščekuje izravan razgovor Bidena i Xija, dotaknut će se Tajvana i rata u Ukrajini

Najavljeno je kako će predsjednici također razgovarati o upravljanju gospodarskom konkurencijom između dviju zemalja

Joe Biden 

 The White House/AFP

Američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping trebali bi telefonski razgovarati u četvrtak, objavio je američki izvor upoznat s planiranjem poziva do kojega će doći u jeku novih napetosti oko Tajvana i ruske invazije na Ukrajinu.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da će predsjednici također razgovarati o upravljanju gospodarskom konkurencijom između dviju zemalja.

Bit će to peti razgovor između dvojice predsjednika, a odvijat će se u jeku pojačanih upozorenja iz Kine Bidenovoj administraciji o mogućem posjetu predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi demokratski uređenom Tajvanu, kojega Peking smatra svojim teritorijem.

"Sve od napetosti glede Tajvana do rata u Ukrajini, kao i kako bolje upravljati konkurencijom između naše dvije nacije, dakako u gospodarskoj sferi", naveo je Kirby teme razgovora.

"Ovaj poziv planiran je već neko vrijeme i već postoji prilično snažna agenda o kojoj ova dva čelnika mogu razgovarati", rekao je.

Prema politici Kine, Sjedinjene Države nemaju službene diplomatske odnose s Tajvanom, ali su prema američkom zakonu dužne otoku osigurati sredstva za samoobranu.

Bijela kuća brzo je ponovila da se taj stav nije promijenio unatoč nagađanjima o mogućem putovanju Pelosi na Tajvan.

Kirby je rekao da Pelosi spada u sukcesijsku liniju predsjedništva pa je zato njezino putovanje u inozemstvo pitanje američke nacionalne sigurnosti. No samo ona može donositi odluke o svom putovanju.

"Ratobornost" u kineskoj retorici oko mogućeg putovanja samo eskalira napetosti, rekao je. "Smatramo da to nije od pomoći i sigurno nije ni najmanje potrebno s obzirom na situaciju", naglasio je Kirby.

Administracija raspravlja o tome hoće li ukinuti dio carina na kinesku robu kao način da se potakne američko gospodarstvo, ali je Kirby rekao da se ta odluka ne očekuje prije poziva.

Američki Kongres razmatra zakon poznat kao Akt o čipovima kako bi se osiguralo oko 52 milijarde dolara subvencija za industriju poluvodiča u SAD-u, kao i za porezni kredit za ulaganja u tvornice čipova procijenjene na 24 milijarde dolara, što je Biden opisao ključnim za gospodarsko natjecanje s Kinom.

Očekuje se da će Senat glasati o konačnom usvajanju u idućim danima, a Zastupnički dom SAD-a mogao bi slijediti taj primjer već kasnije ovoga tjedna.

‘Provokacije‘

Mogućnost posjeta Nancy Pelosi Tajvanu tek je jedna u nizu nesuglasica koje muče narušene američko-kineske odnose.

Sjedinjene Američke Države optužile su Kinu u utorak za sve brojnije "provokacije" protiv suparničkih zemalja koje polažu pravo na dijelove Južnog kineskog mora i drugih država koje djeluju u tom području.

"Agresivno i neodgovorno ponašanje" kineske vojske u Južnom kineskom moru jedna je od najznačajnijih prijetnji miru i stabilnosti na Indo-Pacifiku i samo je pitanje vremena kad će doći do većega incidenta ili nesreće, rekao je visoki dužnosnik Pentagona.

Pelosino putovanje na Tajvan bilo bi prvo putovanje nekog predsjednika Zastupničkog doma na taj otok od 1997., a Kina je zaprijetila oštrim mjerama kao odgovor na to putovanje.

Zhu Feng, dekan Instituta za međunarodne studije na kineskom Sveučilištu Nanjing, rekao je da bi posjet Pelosi Tajvanu značio "igranje vatrom".

"To je pitanje koje Kinu najviše ljuti", rekao je.

"Tijekom poziva, obje strane moraju jedna drugoj dati pozitivan signal da možemo imati temeljno povjerenje jedna u drugu, što je posebno potrebno jer je svijet i dalje krhak i nestabilan. Odnos prema putovanju Pelosi na Tajvan preduvjet je izgradnje povjerenja", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:17