ČELNICI NA TELEFONU

Ključa između SAD-a i Kine, Xi nakon dvosatnog razgovora zaprijetio Bidenu: ‘Oni koji se igraju s vatrom će se opeći‘

Kina se snažno protivi tajvanskoj neovisnosti i onim što smatra stranim miješanjem u tu državu

Razgovor Joea Bidena i Xija Jinpinga

 -/Afp

Kineski čelnik Xi Jinping u četvrtak je rekao američkom predsjedniku Joeu Bidenu da se Sjedinjene Države trebaju držati principa ‘jedne Kine’ vezano za Tajvan te da Washington treba uskladiti svoje djelovanje s onim što govori, prenose kineski mediji.

“Oni koji se igraju s vatrom će se opeći”, rekao je Xi Bidenu tijekom dva sata dugog telefonskog razgovora, prenijeli su kineski mediji.

“Nadam se da to SAD jasno vidi”.

Kina se snažno protivi tajvanskoj neovisnosti i onim što smatra stranim miješanjem u tu državu.

Biden i Xi razgovarali su telefonski po peti put, u vrijeme dok mediji pišu o potencijalnom posjetu predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu.

Peking je zaprijetio da će taj posjet, ako se ostvari, imati značajne posljedice, jer će značiti američku podršku otočnoj državi kojoj Kina sve više vojno i ekonomski prijeti.

Washington nema službene odnose s Tajvanom i poštuje takozvani princip ‘jedne Kine’ koji diplomatski priznaje Peking, a ne Taipei. No SAD je zakonom obvezan pružiti otočnoj državi sredstva za obranu, a u Kongresu se sve glasnije zagovara eksplicitna podrška Tajvanu.

Bijela kuća ponovila je da je njen pristup prema principu ‘jedne Kine’ nepromijenjen usprkos nagađanjima o posjetu Pelosi koji ona tek treba potvrditi.

Zadnji predsjednik američkog Zastupničkog doma na Tajvanu je boravio 1997. godine, a američka vlada nema kontrolu nad izborom putovanja kongresnika.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je kako vlada razgovara s Pelosi kako bi bili sigurni da je upoznata s “cjelokupnim kontekstom” prije odluke o putovanju. Kina nije otkrila što će poduzeti ako se taj put obistini.

Bijela kuća objavila je da su se dvojica čelnika u razgovoru osvrnuli i na druge teme, poput ruske invazije na Ukrajinu koju Peking još uvijek nije osudio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. kolovoz 2022 18:04