VULINOV PAD

Najvjerniji Vučićev suradnik i Putinov čovjek u Srbiji na ostavku je bio primoran zbog - Ursule van der Leyen!?

- Ovo je mala pobjeda SAD-a i EU, ali moja velika pobjeda jer sam dokazao da su Srbija i srpski narod vrijedni svake žrtve, rekao je Vulin

Dva Aleksandra, Vulin i Vučić

 Milos Tesic/Ata Images/Profimedia/

Jedan od najvjernijih suradnika Aleksandra Vučića, šef srbijanske obavještajne službe (i bivši ministar obrane i policije) Aleksandar Vulin, dao je "neopozivu ostavku na čelo BIA-e".

Vulin već duže vrijeme "uživa" u sankcijama koje su mu nametnule SAD, a u Beogradu slovi kao jedan od vodećih Putinovih ljudi u Srbiji, što navodno nije po guštu ni samom Vučiću. Vulin je u objavi za medije naveo kako su "SAD i EU tražile njegovu glavu kao preduvjet za neuvođenje sankcija Srbiji".

Podsjetimo da je od početka ruske agresije na Ukrajinu Vulin već dvaput gostovao u Moskvi, gdje se sastajao s ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, ali i najvažnijim Putinovim obavještajcem Nikolajem Patruševom. Vulin je slika i prilika agresivnog, primitivnog i autoritarnog Vučićevog režima te jedan od vodećih promotora tzv. "srpskog sveta", odnosno pokušaja reanimacije osvajačke politike Slobodana Miloševića i Memoranduma SANU-a.

- Sankcije Rusiji nisu dobili, srpsko priznanje Kosova nisu dobili, ali jednu srpsku glavu jesu. Odbijam da zbog bilo kojeg položaja postanem dio antiruske i antisrpske histerije, da se prestanem brinuti o Republici Srpskoj i njenom opstanku i da prestanem vjerovati u neminovnost ujedinjenja Srba i stvaranja "srpskog sveta", odbijam odustati od politike vojne neutralnosti i bratstva s Rusijom i Kinom, navodi Vulin u obrazloženju svoje ostavke. Vučića proglašava predsjednikom ne samo Srbije, nego svih Srba, a govorio je i o pravu Srba na jedinstvenu državu: - Beograd mora u sebi i oko sebe okupiti sve Srbe, a predsjednik Srbije mora biti predsjednik svih Srba, govorio je Vulin.

image

Aleksandar Vulin u Moskvi

Sefa Karacan/Anadolu Agency Via Afp

- Nisam uzrok ucjena i pritisaka na Srbiju i srpski svet, ali neću dopustiti da postanem povod za takve ucjene i pritiske. Zato podnosim neopozivu ostavku na mjesto direktora BIA-e, navodi Vulin. Dodao je, navodi beogradski Danas, "kako su sankcije koje su mu uvedene dokaz njegove uporne borbe za jedinstvo Srba".

- Uvođenje sankcija Srbiji, za što bi se iskoristilo moje dalje rukovođenje BIA-om, bile bi dokaz moje sebičnosti, naveo je Vulin. Čini se, navode neki analitičari, da je ovo isposlovala Ursula von der Leyen, šefica EU-a, koja je nedavno boravila u Beogradu. Razlog je vjerojatno BIA-ina umiješanost (ili čak organiziranost) u "incident u Banjskoj, kada je srpska paravojna skupina pokušala "balvan revoluciju" na sjeveru Kosova, a tada je u pucnjavi ubijen jedan kosovski policajac te četvorica srpskih napadača.

Vučić se, očito stjeran dokazima o umiješanosti Srbije u taj teroristički čin, odlučio na ovaj potez, odnosno na žrtvovanje Vulina kako bi pokazao da je, navodno, kooperativan. Osim toga, Vulin je i njemu smetao, jer nije znao kolike su i kakve njegove veze s Rusima.

- Od nas se traži priznanje Kosova, napuštanje Republike Srpske i uvođenje sankcija Rusiji, traži se da prestanemo biti suverena zemlja i nacija. Ako bi pristali na to, sljedeći zahtjev bi bio protjerivanje kineskih investicija, bezuvjetna tehnološka i ekonomska ovisnost o Zapadu, kao i nastavak političke i teritorijalne dezintegracije Srbije i prihvaćanje zapadnih vrijednosti u kojima nema mjesta za tradicionalnu obitelj i naciju, a na kraju ni za socijalnu pravdu, napisao je Vulin.

Upravo ta izjava, kao i "vraćanje" Šešelja u političku orbitu, pokazuju da se Vučić opredijelio za "civilizacijski" Istok, a pozivanje na Zapad bila je tek šarena laža.

Zanimljivo će biti vidjeti gdje će Vučić "skloniti" Vulina i koju mu je ulogu, u izbornoj kampanji koja će biti nesmiljena i žestoka, s udarcima ispod pojasa, odredio. Ova ostavka sigurno je dio ne samo pritisaka izvana, nego i Vučićeve izborne igre. On, naime, želi apsolutnu pobjedu na izborima, a Vulina kao dobrog "operativca" sigurno neće ostaviti bez posla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:48