RASPAŠOJ U SRBIJI

Član Vulinove stranke došao po mandat u Skupštinu, ono što se potom dogodilo ući će u anale zapadne demokracije...

Aleksandar Erac član je Partije socijalista na čijem je čelu Aleksandar Vulin, donedavni šef BIA-e

Aleksandar Vulin i Aleksandar Vučić

 Milos Tesic/Ata Images/Profimedia/Milos Tesic/ata Images/profimedia

Konstituirajuća sjednica Skupštine grada Kraljeva u središnjoj Srbiji mogla bi ući u političke anale zapadne demokracije jer se na njoj pojavio izabrani vijećnik koji ne samo da nije smio biti kandidat na izborima i izabran za vijećnika, već nije smio biti ni u zgradi Skupštine toga dana. Riječ je o Aleksandru Ercu s liste ‘Srbija ne sme da stane - Aleksandar Vučić‘ i članu Partije socijalista koji je u srpnju prošle godine zbog korupcije pravomoćno osuđen na godinu dana zatvora s obvezom kućnog pritvora i nošenja ‘nanogice‘.

Gradska izborna komisija Kraljeva, koja odobrava kandidacijske liste, propustila je provjeriti je li Erac pravomoćno osuđivan. I po izbornom zakonu Srbije i po gradskom statutu, pravomoćno osuđivane osobe ne mogu biti kandidati na izborima. Erac se, međutim, uredno kandidirao na lokalnim izborima u prosincu prošle godine, izborio vijećnički mandat i došao po njega na Skupštinu s ‘nanogicom‘. Potonji ‘modni detalj‘ uočili su izabrani vijećnici lokalne liste ‘Starosjedioci Kraljeva‘ i zatražili od Verifikacijske komisije skupštine da Ercu ne odobri vijećnički mandat, što je Komisija i učinila.

Iako je umjesto Erca u sastav nove Skupštine Kraljeva ušao drugi kandidat s Vučićeve liste, činjenica se na izborima natjecao kandidat koji to nije smio biti otvorila je niz pitanja. Jedno od njih je kako je Erac mogao biti vijećnik u prethodnom sazivu Gradske skupštine koja je raspuštena u rujnu prošle godine, kada je on već bio na odsluženju kazne.

Pitanje odgovornosti Partije socijalista za kandidaturu pravomoćno osuđenog člana praktično se ni ne postavlja, jer je Erac dugodišnji predsjednik gradske organizacije te stranke. Predsjednik PS-a, podsjetimo, je Aleksandar Vulin, dugogodišnji vjerni politički partner Aleksandra Vučića za što je u prošlosti nagrađen s više ministarskih funkcija (obrana, unutarnji poslovi) a donedavno je bio šef tajne službe, odnosno Bezbedonosno-informativne agencije (BIA).

U Srbiji se gradonačelnik ne bira na izravnim izborima kao, primjerice, u Hrvatskoj, već ga izabire skupštinska većina. Ona u slučaju Kraljeva nije sporna, i ide u korist Vučićeve liste, ali gradonačelnik na konstituirajućoj skupštini ipak nije izabran. Zanimljivo je da novinarima i snimateljima televizije N1 ‘tehnička‘ gradska vlast nije dopustila praćenje konstituirajuće skupštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:28