‘FRIENDLY FATHER‘

Morate pogledati spot: Južna Koreja pobjesnila zbog hit pjesme na TikToku, odmah su je zabranili!

‘Friendly Father‘ posljednja je u nizu pop pjesama koje je objavio propagandni stroj Pjongjanga

Prizor iz glazbenog spota za ‘Friendly Father‘

 YouTube screenshot

Sjevernokorejski propagandni glazbeni hit koji veliča Kim Jong Una kao ‘oca prijatelja‘ i ‘velikog vođu‘ bit će zabranjen u Južnoj Koreji, poručili su tamošnji medijski regulatori.

Glazbeni video, koji je odmah nakon objavljivanja u travnju postao brzo popularan na TikToku, predstavlja kršenje Zakona o nacionalnoj sigurnosti zemlje, piše BBC.

- Pjesma idolizira Kim Jong Una, hvali ga i veliča, poručila je Korejska komisija za komunikacijske standarde u Seulu u priopćenju u ponedjeljak.

Prema Zakonu o sigurnosti, blokiran je pristup web stranicama i medijima vlade Sjeverne Koreje te se kažnjavaju ponašanje i javni istupi u korist režima. Bit će blokirano 29 verzija glazbenog videospota ‘Friendly Father‘, rekla je komisija, ali nije pojasnila na koji način to planiraju učiniti. Odluka o blokadi stiže nakon zahtjeva Nacionalne obavještajne službe Južne Koreje, dodaje se.

- Videozapis predstavlja tipičan sadržaj koji se povezuje s psihološkim ratovanjem režima Kim Jong Una protiv Južne Koreje, budući da je objavljen na kanalu koji služi za povezivanje s vanjskim svijetom. Fokus je stavljen na jednostrano idoliziranje i veličanje Kima, poručio je regulator.

Nakon najave zabrane mnogi su stanovnici Južne Koreje požurili pogledati glazbeni video, sudeći prema komentarima ispod videa.

Neki smatraju da ga vlasti ne bi trebale zabraniti ‘kako bi što više ljudi moglo vidjeti tu zezanciju‘.

‘Friendly Father‘ posljednja je u nizu pop pjesama koje je propagandni stroj Pjongjanga izbacio u zadnjih 50 godina.

BBC piše da je riječ o veseloj, zaraznoj pjesmi koja opisuje Kim Jong Una kao ‘oca‘ i ‘velikog‘, epitetima koji su ranije bili rezervirani za prvog sjevernokorejskog vođu, njegovog djeda Kim Il Sunga.

- Pjevajmo Kim Jong Unu, velikom vođi/Hvalimo se Kim Jong Unom, našim ocem prijateljem, navodi se u pjesmi.

Neki korisnici TikToka tvrde da si pjesmu puštaju u teretani ili dok pišu školsku zadaću, dok drugi ističu da im se sviđa nostalgična melodija, jer ih podsjeća na francuske i španjolske pjesme starijeg datuma.

Dvije Koreje su se odvojile nakon primirja kojim je okončan Korejski rat 1953. godine. Nisu potpisali mirovni sporazum i stoga su tehnički još uvijek u ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 20:32