ALARM NA JUGU

Biološki napad na Južnu Koreju, upaljene sirene: Preko 200 balona prešlo granicu, a onda je počelo iz njih ispadati...

Južnokorejske vlasti morale su upozoriti stanovnike da ostanu u svojim kućama.

Baloni puni smeća

 Afp/

Sjeverna Koreja ispustila je najmanje 200 balona s propagandnim lecima i smećem na teritorij Južne Koreje, zbog čega su vlasti morale upozoriti stanovnike da ostanu u svojim kućama.

Vojska Južne Koreje također je u srijedu upozorila javnost da ne dodiruje bijele balone i plastične vrećice koji su pričvršćeni na njih jer sadrže ‘prljavi otpad i smeće‘, piše BBC.

Baloni su pronađeni u osam od devet provincija Južne Koreje i sada nadležne službe provode analizu sadržaja.

I Sjeverna i Južna Koreja koriste balone u propagandne svrhe još od Korejskog rata 1950-ih godina.

Prije nekoliko dana Sjeverna Koreja poručila je da će uzvratiti na često ‘izbacivanje letaka i drugog smeća‘ u pograničnim područjima, koje izbacuju aktivisti Južne Koreje.

- Hrpa otpadnog papira i prljavštine uskoro će biti razbacana po graničnim područjima i unutrašnjosti Republike Koreje i građani će osobno moći vidjeti koliko je truda potrebno za njihovo uklanjanje, rekao je zamjenik ministra obrane Sjeverne Koreje Kim Kang Il. državnim medijima u nedjelju.

Republika Koreja ili ROK službeni je naziv Južne Koreje, dok se sjever naziva DNRK ili Demokratska Narodna Republika Koreja.

U utorak navečer stanovnici koji žive sjeverno od Seula i u pograničnoj regiji primili su SMS poruke u kojima se od njih traži da se ‘suzdrže od aktivnosti na otvorenom‘.

Također su zamoljeni da prijave u najbližoj vojnoj bazi ili policijskoj postaji ako uoče ‘neidentificirani predmet‘.

Fotografije koje su podijeljene na društvenim mrežama prikazuju vrećice pričvršćene uzicom za bijele prozirne balone koje nose toaletni papir, tamnu zemlju i baterije. Na nekim fotografijama vide se policijski i vojni časnici

Južnokorejska novinska agencija Yonhap izvijestila je da su nekih balona nosili nešto što izgleda kao fekalije, sudeći po smradu i tamnoj boji.

Vojska Južne Koreje osudila je taj čin kao ‘jasno kršenje međunarodnog prava‘.

- Ozbiljno prijeti sigurnosti naših ljudi. Sjeverna Koreja je u potpunosti odgovorna za ono što se događa zbog balona i strogo upozoravamo Sjevernu Koreju da odmah prestane s ovom nehumanom i grubom akcijom, rekla je vojska.

S druge strane, aktivisti u Južnoj Koreji puštali su osim propagandnih letaka, i balone koji, između ostalog, nose novac, zabranjene medijske sadržaje, pa čak i Choco Pies, južnokorejsku grickalicu zabranjenu na sjeveru.

Ranije ovog mjeseca, aktivistička skupina sa sjedištem u Južnoj Koreji tvrdila je da je preko granice poslala 20 balona koji su nosili letke u kojima se kritizira režim Pjongjanga i USB stickove koji sadrže korejsku pop glazbu i glazbene spotove.

Seulski parlament donio je zakon u prosincu 2020. kojim se kriminalizira lansiranje letaka u kojima se kritizira režim Pjongjanga, no kritičari su izrazili zabrinutost u vezi sa slobodom govora i ljudskim pravima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 10:34