PORUKA IZ BRAZILA

Milanović o primirjima u Gazi i Ukrajini: ‘Nisam optimist. Nema šanse da se neke usijane glave smire‘

Govoreći o bilateralnim odnosima s Brazilom, rekao je kako se nada da će potaknuti brazilske Hrvate na gospodarsku suradnju s Hrvatskom

Zoran Milanović i Cláudio Castro, guverner brazilske savezne države Rio de Janeiro

 Ured predsjednika Republike Hrvatske/Tomislav Bušljeta

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je u utorak da nije optimist u vezi mirovnih inicijativa, u vrijeme dok traju teški pregovori o primirju u Gazi i priprema se mirovni samit o Ukrajini u Švicarskoj.

Osvrćući se na sastanak u ponedjeljak s brazilskim predsjednikom Luizom Inaciom Lula da Silvom u Braziliji, rekao je da se radi o “jednom od svjetskih lidera”.

"Ovdje je glavni razgovor bio politika, mirovne inicijative, ali vidimo kako to funkcionira zadnjih dana. Nema šanse da se neke usijane glave smire i nisam optimist“, izjavio je Milanović, prema priopćenju njegova ureda.

Za Da Silvu je rekao da zagovara stvari "koje su ljudske, koje nisu usmjerene ni protiv koga, koje su za mir, za suradnju među narodima, bez predrasuda, sve ono što bi svakome u našoj zapadnoj civilizaciji trebalo biti blisko, i kršćanskim strankama i liberalnim i socijaldemokratskim”.

Savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua potvrdio je u nedjelju da je Izrael prihvatio okvirni sporazum o okončanju rata u Gazi koji sad predlaže američki predsjednik Joe Biden, iako je rekao da je manjkav i da se na njemu treba puno raditi.

image

Sanja Musić Milanović, Zoran Milanović i Eduardo Paes, gradonačelnik Rio de Janeira

Ured predsjednika Republike Hrvatske/Tomislav Bušljeta

Jedna od spornih točaka je inzistiranje Izraela da neće raspravljati o privremenim primirjima sve dok se ne uništi Hamas. Ta palestinska militantna skupina, koji ne pokazuje znakove odstupanja, kaže da će osloboditi taoce samo ako dođe do trajnog okončanja rata.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se u nedjelju sastao s američkim ministrom obrane u Singapuru, rekao je da je razočaran što se "određeni svjetski čelnici" nisu obvezali sudjelovati na mirovnom samitu o Ukrajini u Švicarskoj. Kineski predsjednik Xi Jinping neće sudjelovati, a SAD će umjesto Bidena predstavljati potpredsjednica Kamala Harris.

Rusija nije pozvana na sastanak zakazan za 15. i 16. lipnja u blizini Luzerna, što je ruski predsjednik Vladimir Putin kritizirao, rekavši da se Rusiju neprestano prekorava, a nije dobila pozivnicu na konferenciju. Saveznici njegove zemlje također ne vide svrhu sastanka na kojem neće biti prisutne obje zaraćene strane, dodao je.

Govoreći o bilateralnim odnosima s Brazilom, Milanović je rekao kako se nada da će potaknuti brazilske Hrvate na gospodarsku suradnju s Hrvatskom. No dodao je da s brazilskim čelnicima nije puno razgovarao o ekonomskoj suradnji jer Hrvatska ne može proizvesti "onoliko koliko njima treba".

"Ono što proizvedemo, uglavnom prodamo kod kuće ili u Europskoj uniji i to je dobro, iako bi moglo i bolje", izjavio je Milanović.

On je u utorak razgovarao s guvernerom i gradonačelnikom Rio de Janeira, a u srijedu će se u Sao Paolu sastati s predstavnicima hrvatske zajednice u Brazilu, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 11:15