BITKA U CRNOM MORU

Lov na izgubljeni dron, Rusi na mjestu pada: ‘Amerikancima bi to moglo biti poniženje...‘

Dvojica neimenovanih američkih dužnosnika su za CNN izjavila da su Rusi već stigli do mjesta pada MQ-9 u Crnome moru

Ruski borbeni zrakoplov Suhoj Su-27 koji je američki dron MQ-9 Reaper iznad Crnog mora ”zalio” gorivom

 Handout/USEUCOM/AFP

Nakon incidenta u kojem se američki špijunski dron srušio u Crno more američki i ruski ministri obrane pokušavaju izbjeći eskalaciju situacije, unatoč tome što nisu pokazali da pristaju na kompromis.

Nakon telefonskog razgovora ministara obrane Lloyda Austina i Sergeja Šojgua Pentagon je objavio da su se ruske zračne snage ponijele "neprofesionalno, opasno i bezobzirno" u međunarodnom prostoru iznad Crnog mora. S druge strane, Šojgu je kritizirao SAD zbog nepoštivanja proglašene zone ograničenja letova koju je postavila Rusija i pojačanih američkih obavještajnih aktivnosti protiv nje.

Unatoč ratu riječima, čini se kako obje strane žele izbjeći da se trenutačna situacija pretvori u vojni sukob većih razmjera. SAD je deklasificirao snimku koja pokazuje trenutak u kojem ruski borbeni zrakoplov Suhoj Su-27 gorivom "zaprašuje" američki dron MQ-9 Reaper.

Prekid snimke

Nakon što ruski lovac ispusti gorivo na američki dron snimka se nakratko prekida jer se ruski borbeni zrakoplov sudario s dronom i oštetio mu propeler, što je prisililo ljude koji su njime upravljali da ga obore u Crno more. Rusija je demantirala da je došlo do sudara te tvrdi da se bespilotna letjelica srušila nakon oštrog manevra iznad mora. No, Amerikanci se sada pozivaju na objavljenu snimku te tvrde kako ona dokazuje da je uistinu došlo do fizičkog kontakta. SAD i Rusija bi sada mogli postupno objavljivati više informacija, uključujući slike ili videozapise koje su snimile američke bespilotne letjelice ili ruski borbeni zrakoplovi, kako bi poduprli vlastite izvještaje o incidentu.

Rusija je rekla da će pokušati doći do olupine drona kako bi je proučila. Dvojica neimenovanih američkih dužnosnika su za CNN izjavila da su Rusi već stigli do mjesta pada MQ-9 u Crnome moru, oko 110 kilometara jugozapadno od Krima. No, još nije došla službena potvrda da su Rusi došli do tog mjesta. Dron je vjerojatno završio u dijelu Crnog mora koji je dubok oko 1600 metara, što čini bilo kakav pokušaj izvlačenja olupine iznimno teškim i dugotrajnim. Ruska mornarica ima nekoliko brodova u Crnome moru, uključujući brodove smještene u lukama na Krimu, što bi ih stavilo u povoljan položaj ako pokušaju izvući američki Reaper. S druge strane, SAD nema mornaričke brodove u Crnome moru, što im otežava izvlačenje drona.

Hvatanje olupine

Svjesni da će teško doći do olupine, Amerikanci su učinili najbolju stvar koja im je na raspolaganju - daljinski su izbrisali softver srušenog drona i tako smanjili rizik da osjetljivi materijali padnu u pogrešne ruke. Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, John Kirby, rekao je da Washington nije "pretjerano zabrinut" oko toga da bi se Rusi mogli dočepati nečega važnog. No, analitičari ističu da bi SAD mogao rusko "hvatanje" olupine shvatiti kao poniženje, zbog čega će diplomatskim i vojnim kanalima inzistirati na povratku ostataka drona te da pad bespilotne letjelice neće spriječiti SAD u daljnjem izviđanju iz neposredne blizine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 11:26