NOVI DETALJI ISTRAGE

Kosta K. je precizno znao kako rade srpski forenzičari? Stravično je što je radio po stanu 2 dana prije masakra!

Dječak je zločin planirao najmanje mjesec dana, pokazali su dosadašnji rezultati istrage

Kosta K., cvijeće ispred OŠ Vladislav Ribnikar

 /Cropix

Da je Kosta K. (13) pomno pripremao neviđeno zlo u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, potvrdilo je još jedno otkriće istražnih organa, piše Blic. Dva dana prije masovnog ubojstva isključio je sigurnosnu kameru u stanu kako bi za sobom ostavio što manje tragova, tvrdi upućeni izvor prema pisanju Blica.

Uz sve podatke o njegovim interesima, pretraživanjima interneta, knjigama koje je pročitao, istražni organi otkrili su još nekoliko važnih detalja.

- Utvrđeno je da je dječak 1. svibnja, dakle dva dana prije nego što je upao u školu i otvorio vatru na stražara i učenike, isključio sigurnosnu kameru u stanu koja je zaklanjala dio sobe s ormarom. U tom je ormaru bio očev kovčeg. Kofer ima šifru, a njegov otac je u njemu držao oružje i streljivo. Dječak je znao tu šifru jer se radilo o putnom kovčegu koji je obitelj često koristila - otkriva izvor.

On dodaje da je dječak na ovaj način došao do dva pištolja, koja je ponio u školu 3. svibnja.

- Voli kriminalističke serije, poput "Zločinačkih umova", a u nekoliko epizoda ove serije ubojica briše svoje tragove isključivanjem interne kamere u kući. Znao je da će srbijanski forenzičari pregledati sve snimke, pa i one iz stana na kojima ga vide kako uzima oružje. Nevjerojatno je da je ovo ubojstvo tako precizno pripremio 13-godišnji dječak - navodi izvor.

Kada se klupko zločina u “Ribnikaru” počelo odmotavati nakon uhićenja dječakaubojice, ni najiskusniji MUP-ovi inspektori nisu mogli vjerovati koga imaju pred sobom. Školski izvještaji upućivali su da je riječ o natprosječno inteligentnom dječaku koji je zainteresiran za sport, ali je i vješt u baratanju informacijskim tehnologijama.

- Sada je jasno da je mogao upravljati sigurnosnom opremom za nadzor u stanu i po potrebi gasiti i paliti kamere - napominje ovaj izvor.

Dječak je zločin planirao najmanje mjesec dana, pokazali su dosadašnji rezultati istrage. Napravio je popis ljudi koje je planirao ubiti. U sobi je imao i papire na kojima se vidi da je razrađivao plan kako da svoje namjere provede. Na jednom listu se vidi da je nacrtao plan škole "Vladislav Ribnikar", te podijeljen po katovima gdje je koji razred imao nastavu. Na komadu papira napisao je i tko su mu "prioritetne mete".

- Skica izgleda kao nešto iz video igrice ili horor filma, što ukazuje na to da je do detalja planirao kako će ući u školu i koliko će djece pobiti iz VII-2, VII-3, VIII-4 - navedeno je u press konferencija nakon ubojstva . Dječaka sada pregledaju psihijatri i psiholozi u Kliničkom centru Srbije. Tamo je pod posebnim policijskim nadzorom. Sudbina ovog najmlađeg masovnog ubojice na svijetu ovisi o izvješću stručnog tima.

Dječak je neposredno prije zločina na internetu pretražio Kazneni zakon Srbije kako bi istražio mogu li djeca kazneno odgovarati.

- Na temelju njegove istrage zaključuje se da je napad na školu organizirao točno određenog datuma jer je znao da mu je do 14. rođendana ostalo nešto više od dva mjeseca i da bi tada mogao kazneno odgovarati.

Utvrđeno je i da je noć prije masovnog ubojstva gledao američki blockbuster o masakru u školi u Americi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:46