NAGRAĐIVANI RAD

Roditelji dječaka kojeg je ubio Kosta K. objavili njegov esej: ‘Nažalost, taj san neće ni pokušati ostvariti...‘

‘Taj san, jedan novi početak nije imao prilike ni pokušati ostvariti jer mu je život oduzet pucnjem iz pištolja i pogotkom u srce‘

A.Č.

 Facebook/

U masakru u Beogradu koji se dogodio početkom svibnja ove godine, a u kojem je dječak Kosta K. ubio devet učenika i školskog zaštitara, život je izgubio i 14-godišnji A.Č., jedan od najtalentiranijih učenika te osnovne škole.

Njegovi su roditelji sada na Facebooku objavili jedan njegov rad za koji je dobio nagradu, prenosi Blic. Time su, kažu, htjeli pokazati natjecateljski rad njihovog sina, kojim je osvojio drugo mjesto na ovogodišnjem natjecanju ‘Essay 2022‘, a esej je pisao na temu ‘Novi početak‘. Dječak u njemu piše o svojim planovima za nastavak školovanja u inozemstvu.

- Nažalost, taj san, jedan novi početak nije imao prilike ni pokušati ostvariti jer mu je život oduzet pucnjem iz pištolja i pogotkom u srce, pucnjem iz pištolja iz ruke vršnjaka iz razreda kome nitko iz tog razreda nikada nije učinio ništa nažao.

Esej stradalog dječaka prenosimo u cijelosti:

- Svi imamo neke nove početke. Nekima novi počeci predstavljaju prepreku u životu dok su za neke novi počeci novi izazovi, uzbudljive avanture, životni cilj... To može biti polazak u školu, preseljenje, ali i neka nova simpatija. Za mene novi početak predstavlja moje buduće školovanje u inozemstvu.

U glazbenu školu sam krenuo sa šest godina. Sada imam trinaest i idem u sedmi razred osnovne i prvi razred srednje glazbene škole. Naporno je, moram priznati, ali ako volite ono što radite ništa nije teško. Tijekom dosadašnjeg glazbenog školovanja osvojio sam brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Moji profesori smatraju da sam jako talentiran i savjetuju mi nastavak školovanja izvan Srbije na nekoj od prestižnih akademija, napisao je u svom eseju ovaj učenik.

Dječak je pisao kako obrazovanje u inozemstvu za njega predstavlja velik izazov te da se nada da će na njega moći odgovoriti uz pomoć roditelja, prijatelja i profesora.

- Odlaskom u inozemstvo morat ću se prilagoditi novom okruženju: drugačijem načinu rada, drugačijoj kulturi, visokim zahtjevima akademije... Možda ću morati učiti nove jezike i biti spreman na situacije u kojima ću oslonac imati samo u sebi. Morat ću voditi računa i o svakodnevnom životu, a imat ću samo 17 godina. Ipak vjerujem da ću biti spreman. Odlaskom iz Srbije imat ću prilike i obići neke znamenitosti drugih zemalja, doživjeti nešto nezaboravno, razvijati nova prijateljstva. Na akademiji ću upoznati i druge talentirane muzičare s kojima ću zajedno moći svirati. Tko zna, možda i napravimo naš mali orkestar koji će zasvirati kompozicije Mozarta, Straussa, Mahlera na nekoj ogromnoj sceni. Nadam se da ću imati prilike upoznati i neke svjetske poznate pijaniste kao što su Lang Lang, Ivo Pogorelić, Jevgenij Kisin... Možda će mi se ukazati i šansa da budem student masterklasa prestižnih profesora.

Međutim, prestižne akademije, poput Julliarda u Americi, Kraljevske glazbene akademije u Velikoj Britaniji ili moskovskog konzervatorija, zahtijevaju velika novčana ulaganja te se ja nadam da ću biti dovoljno dobar da zaslužim stipendiju za školovanje na nekom ovakvom sveučilištu. Ja sanjam velike snove i nadam se da ću ih jednog dana ostvariti. Odlazak u inozemstvo je samo dio mojih snova, samo još jedan novi početak. Možda sada mislite da sam samo zanesenjak i da su moji snovi nedostižni, ali ja vjerujem da uz talent i rad nemoguće ne postoji, zaključio je dječak u svom eseju, prenosio Blic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 15:32