PAD MOĆNOG POLITIČARA

Kinezi smijenili svog ministra obrane i to dva mjeseca nakon što je nestao! To je odlična vijest i za Ameriku...

Generalov nestanak uslijedio je nakon niza neobjašnjivih kadrovskih promjena koje su uznemirile više dužnosnike u zemlji

Li Shangfu

 Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

Kineski ministar obrane Li Shangfu (65) smijenjen je u utorak - dva mjeseca nakon što je posve nestao iz javnosti. To je već drugi visoki kineski dužnosnik koji je nedavno izgubio posao bez ikakvog službenog objašnjenja, piše CNN.

Li je također maknut sa svojeg položaja u Središnjem vojnom povjerenstvu – moćnom tijelu na čelu s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom koje zapovijeda oružanim snagama – kao i s položaja jednog od pet kineskih državnih vijećnika, izvijestila je u utorak državna televizija CCTV.

Odluku je odobrio stalni odbor zakonodavnog tijela zemlje, Nacionalnog narodnog kongresa. Odbor nije imenovao Lijevog nasljednika.

Li, koji je u ožujku imenovan ministrom obrane, nije viđen u javnosti od kraja kolovoza, što je potaknulo intenzivna nagađanja o njegovoj sudbini.

Generalov nestanak uslijedio je nakon niza neobjašnjivih kadrovskih promjena koje su uznemirile više dužnosnike u zemlji. Najdramatičnije je bilo svrgavanje bivšeg ministra vanjskih poslova Qin Ganga u srpnju.

Prvo nestanak, pa onda i smjena dvojice viših dužnosnika, pokrenuli su pitanja o Xijevoj vladavini, koji je kineski politički sustav učinio još netransparentnijim, koncentrirao svoju moć te provodi strogu stranačku disciplinu.

Xi je također pojačao kampanju za jačanje nacionalne sigurnosti, nastojeći eliminirati sve uočene prijetnje i ranjivosti vladajuće Komunističke partije usred sve većih napetosti sa Zapadom.

Smjena Lija je uklonila veliku prepreku nastavku vojnih pregovora između Kine i Sjedinjenih Država.

Li je bio pod sankcijama SAD-a od 2018. zbog toga što je Kina kupila rusko oružje, a Peking je više puta kazao da se američki ministar obrane neće sastati s Lijem ako se sankcije ne povuku.

Neobjašnjiv nestanak

Nekoliko tjedana prije nego što je Li nestao iz javnosti, Xi je sazvao vojni vrh u Pekingu na sastanak, gdje je naglasio da stranka ima ‘apsolutnu vlast‘ nad oružanim snagama.

Nekoliko dana nakon tog sastanka, Xi je smijenio dvojicu najviših generala raketnih snaga PLA-a, elitne jedinice koja nadzire nacionalni arsenal nuklearnih i balističkih projektila, što je izazvalo zabrinutost od veće čistke u vojsci.

Wall Street Journal izvijestio je da su vlasti u rujnu odvele Lija na ispitivanje, pozivajući se na riječi osobe bliske službenom Pekingu. Financial Times je također izvijestio da američka vlada vjeruje da je ministar obrane pod istragom, pozivajući se na američke dužnosnike. Ni u jednom izvješću nije naveden razlog za istragu.

Nije jasno jesu li protiv Lija poduzete ili će biti poduzete ikakve disciplinske mjere.

Vjeruje se da je Li štićenik generala Zhang Youxia, Xijevog prijatelja iz djetinjstva i najbližeg saveznika u vojsci. Zhang je unaprijeđen u prvog potpredsjednika Središnjeg vojnog povjerenstva (CMC) tijekom rekonstrukcije vodstva prošlog listopada unatoč tome što je već prošao neslužbenu dob za umirovljenje.

Od 2017. do 2022. Li je bio zadužen za kinesku nabavu oružja kao voditelj odjela za razvoj opreme CMC-a, što je dužnost koju je prethodno obnašao Zhang.

Li je posljednji put viđen u javnosti 29. kolovoza, kada je održao uvodni govor na Kinesko-afričkom forumu o miru i sigurnosti u Pekingu. Posljednji put izvan Kine je putovao sredinom kolovoza na put u Rusiju i Bjelorusiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 13:33