VELESILA NA KOLJENIMA

Kina u utorak primila novi snažan udarac, a sada se prvi put spominje teorija o masivnom dugu...

Nekretninski sektor je velik pritisak na gospodarstvo uz golem dug koji su nagomilale lokalne vlasti

Graditeljstvo je velik problem, zdrav dio ekonomije je proizvodnja

 Str/Afp

Nije lako biti mlad u Narodnoj Republici Kini ovih dana. Posla je sve manje, privatne su tvrtke pod snažnim pritiskom Komunističke partije pa ne kreiraju dovoljno radnih mjesta. Mladi se zato okreću sigurnom, radu u javnim tvrtkama, ali ni one nemaju neograničene mogućnosti što u konačnici rezultira visokom nezaposlenošću tog segmenta tržišta rada. Državni statistički ured je u lipnju objavio posljednje podatke, više od 21% osoba u dobi od 16 do 24 godine nema posao. Kako problem ne bi rastao u javnosti, vlada je odlučila prekinuti objavu tih podataka.

Mladi su zbog toga nesigurni, ne troše, a ne troše ni njihovi roditelji zabrinuti jer moraju pomagati djeci. Stvara se tako začarani krug koji stvara pritisak na kinesku ekonomiju. Zbog toga mladi koji imaju novca ne ulažu više toliko u dionice, štednja ne dolazi u obzir, okreću se najsigurnijem ulaganju u kriznim razdobljima, zlatu. Posljednji podatci govore da su u pravu.

Negativni fiskalni rizik

Kina je povećala potporu domaćoj valuti, juanu, dnevnom referentnom stopom, prenosi Bloomberg. Narodna banka je postavila referentni tečaj 7,1140 po dolaru, a Bloombergova anketa navodi prosječnu procjenu 7,1486. Riječ je o najvećoj razlici u više od dva tjedna što je znak da Beijing/Peking jača napore sprječavanja pada valute, tumači agencija. Izravna je to posljedica odluke rejting agencije Moody’s koja je u utorak zadržala razinu kreditnog rejtinga NR Kina na A1, ali je promijenila izglede iz stabilnih u negativne. Interesantno je da je prošli mjesec ista agencija zadržala rejting Italije poboljšavši izglede iz negativnih u stabilne.

Agencija je objavila da promjena izgleda "odražava rastuće potvrde da će vlada i širi javni sektor pružiti financijsku potporu regionalnim i lokalnim vlastima te državnim poduzećima u financijskim poteškoćama, što predstavlja veliki negativni rizik za kinesku fiskalnu, ekonomsku i institucionalnu snagu".

Kinesko Ministarstvo financija je objavilo da je "razočarano" odlukom dodajući da je "zabrinutost Moody‘sa o izgledima kineskog gospodarskog rasta i fiskalne održivosti neopravdana".

image

Kineski predsjednik Xi Jinping se susreo s bjelaruskim Lukašenkom. Neće mu biti od pomoći u ekonomiji

Handout/Afp

The Financial Times je istaknuo poruku Ministarstva da se "kineska makroekonomija nastavlja oporavljati, a visokokvalitetni razvoj postojano napreduje. Nema potrebe da se Moody‘s brine o izgledima kineskog gospodarskog rasta i fiskalnoj održivosti." Globalna financijska tržišta, bez obzira na sve manjkavosti rada rejting agencija koje su na vidjelo izašle izbijanjem globalne financijske krize 2008. godine, žele da se agencija brine o kineskoj fiskalnoj održivosti. Burzovni indeksi su pali istodobno s objavom pada izgleda, a pad na burzi u Shanghaiju je nastavljen i u srijedu, poslijepodne je indeks bio u minusu 3,36%.

Rast samo 3,8%

Moody‘s se nije zaustavio na ovom segmentu kineskih nevolja, očekuje da će kinesko gospodarstvo 2024. i 2025. prorasti oko 4,0 posto, a u razdoblju od 2026. do 2030. aktivnost bi trebala u prosjeku rasti za 3,8 posto godišnje. Upitno je koliko će takav rast uspjeti ispuniti vladin dio društvenog ugovora prema kojem javnost prihvaća vlast Partije pod uvjetom da se životni standard neprestano poboljšava. Zabrinjavajući je signal da vlada nikako da potakne osobnu potrošnju zbog opreza stanovništva dok istodobno raste broj ljudi koji padaju u osobni bankrot. Moody‘s je također upozorio na pojačane rizike koji proizlaze iz "strukturno i kontinuirano slabijeg srednjoročnog gospodarskog rasta i smanjenja (obujma) sektora nekretnina" koji je odgovoran za oko petinu gospodarskog rasta. Ovih je dana objavljeno da je likvidacija Evergrandea, jednog od divova nekretninskog sektora, odgođena za siječanj. Reuters tumači da je tako tvrtka dobila vremena finalizirati obnovljeni offshore plan restrukturiranja duga.

Oxford Economics u utorak ujutro navodi da ne vjeruju da bi najnovije mjere vlade mogle dovesti do prekretnice u trendovima nekretninskog sektora. "Bankovni sustav može ‘spasiti‘ sektor nekretnina u onoj mjeri u kojoj može smanjiti rizik na kineskom tržištu nekretnina i stoga poduprijeti aktivnost u okolnim gospodarskim segmentima kao što su privatna ulaganja i opća potrošnja, ali ne može ‘spasiti‘ sektor nužnog višegodišnjeg procesa strukturne korekcije koji je u tijeku", stoji u bilješci.

Masivni, sakriveni dug

Zanimljivo je da je The Wall Street Journal prije nego što je Moody‘s objavio procjenu na mrežne stranice pustio tekst koji govori o financijskim problemima gradova i pokrajina koje su akumulirale masivni, skriveni dug zbog godina nekontroliranog pozajmljivanja i potrošnje. "Međunarodni monetarni fond i banke s Wall Streeta procjenjuju da je ukupni nepodmireni izvanbilančni državni dug između 7 i 11 bilijuna dolara, što uključuje korporativne obveznice koje su izdale tisuće takozvanih nositelja financiranja lokalne samouprave posuđujući novac za izgradnju cesta, mostova i druge infrastrukture ili za financiranje drugih troškova", prenosi WSJ. Dodajući kako ekonomisti procjenjuju da je 400 do 800 milijardi tog duga na rubu bankrota.

Loše vijesti nikad ne dolaze same, vrijednost indijskog tržišta dionica dosegla je u utorak prvi put više od 4 bilijuna dolara, označavajući ključnu prekretnicu za peto najveće svjetsko tržište koje ubrzano smanjuje jaz u odnosu na Hong Kong koji stagnira, objavio je Bloomberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 14:40