RAJ ZA KRIJUMČARE

Jamajka: Najopasniji narkobos na svijetu još uvijek u bijegu

Od proizvođača marihuane Jamajka je postala idealnom tranzitnom točkom za krijumčarenje kokaina
 Reuters

KINGSTON - Iako su vlasti na Jamajci dosad uhitile 500 ljudi i protutnjale zloglasnom četvrti Kingstona, Tivoli Gardens, gdje su trodnevnim sukobima između bandi i policije ubijene 44 osobe, njihova glavna meta, narkobos Christopher Dudus Coke, šef Shower Possea, još je u bijegu.

Pobjegao iz zemlje?

Vlasti na Jamajci tvrde da nije jasno gdje se on nalazi, a mogućnost da je pobjegao iz zemlje čak nisu ni komentirale.

U međuvremenu, izvanredno stanje u glavnom gradu Jamajk e, koje je premijer Bruce Golding objavio “kako bi se vlasti obračunale sa silama zla koje su Kingston pretvorile u jedan od najopasnijih gradova na svijetu”, još traje. Trebalo mu je točno devet mjeseci da se odluči i krene u lov na Dudusa. Naposljetku je, prošlog tjedna, suočen s optužbama da ga štiti, popustio zahtjevu SAD-a i odlučio ga izručiti zbog krijumčarenja droge (kokaina, odnosno cracka) i oružja. Dudus se možda na prvi pogled čini malom ribom prema podivljalim meksičkim kartelima, no prvi dojam vara, a američke su ga vlasti čak prozvale jednim od najopasnijih narkobosova na svijetu.

‘Posse’ vladaju ulicama

Jamajka i njene bande, uključujući Shower Posse koji ima podružnice u Kanadi i 15 američkih država, uključujući Aljasku, počele su igrati sve veću ulogu u međunarodnom krijumčarenju narkotika.

Smještena između Južne Amerike, koja proizvodi gotovo sav kokain na svijetu, i SAD-a, koji konzumira gotovo polovicu te količine, Jamajka je zajedno s Meksikom i svojim karipskim susjedima postala dio najgušće mreže ruta za krijumčarenje droge na svijetu.

Zbog duge obale, otvorenog mora i nekontroliranih zračnih ruta postala je, osim najvećeg karipskog proizvođača marihuane, idealna tranzitna točka i “skladište” za krijumčare, koji “robu” dovoze i odvoze brodovima, privatnim aviončićima ili uz pomoć tzv. mula, odnosno kurira(prema podacima iz 2007. više od 63 posto osoba uhićenih u SAD-u u zračnim lukama s kokainom putovalo je letovima iz Jamajke). No, Jamajka je raj za krijumčare zbog još jednog razloga - socijalnog nezadovoljstva i slabe, korumpirane vlasti, koja često štiti operativce na terenu, odnosno bande, poznate kao “posse”.

Visoka stopa ubojstava

Naime, iako Jamajka od dobitka neovisnosti 1962. ima relativno stabilnu vlast u toj državi nikad nije zavladala ekonomska, kao ni socijalna harmonija koja bi spriječila razvoj bandi.

One su se počele rađati 1970-ih i u početku su se bavile sitnim kriminalom.

Ubrzo su postale produžena ruka vlasti koja kontrolira ulicu i glasove, te su s vremenom, upravo one, a ne političari, postale glavni dobavljači dobara i sigurnosti.

Uz takav blagoslov vlasti, rasla je i stopa nasilja, pa se Jamajka danas, uz Južnoafričku Republiku i Kolumbiju, uvrštava u zemlje s najviše ubojstava na svijetu.





Iako članovi pojedinih bandi, to jest “possea” obično dolaze iz istih četvrti, postoji nekoliko iznimki:

1. Rat Posse - članovi su samo oni koje su ubili policajca

2. Hotsteppers - članovi su samo oni koji su uspjeli pobjeći iz zatvora na Jamajci, a “gulili” su zbog ubojstva

3. Shower Posse - poznata po tome da svoje neprijatelje “istušira” mecima (shower u prijevodu znači tuš)





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 18:56