RASTA NASLJEĐE

BITKA ZA PRVO RASTAFARIJANSKO SELO Unuka Boba Marleya uključila se u borbu

Unuka Boba Marleya, Donisha Prendergast, uključila se u kampanju kojom žele zaštititi zemljište na kojem je osnovano prvo rastafarijansko selo.

Brežuljak nedaleko Kingstona, glavnog grada Jamajke, rastafarijanci drže svojim povijesnim terenom i žele da on i formalnopravno pripada pokretu i obitelji osnivača rastafarijanskog pokreta Leondarda Howella.

Selo je potpuno uništeno 1953., a Howell je protjeran sa zemlje. Umro je 1981. nedaleko ruševina njegove nekadašnje kuće. “To je pitanje pravde… ne možete protjerati ljude sa zemlje koja je njihova… To je i pitanje baštine, ta zemlja pripada rastafarijancima, ljudima koji su utjecali na cijeli svijet. Želimo da vlada ponovo razmotri taj slučaj, jer im se zemlja nelegalno oduzima.”, tvrdi Frankie Williams, jedan od pripadnika zajednice.

“Nikuda mi ne idemo s ovog terena, bit će nas sve više ovdje”, izjavila je za lokalne jamajkanske novine Marleyeva unuka Donisha Prendergast, prenosi BBC.

Pitanje zemljišta za koje se bore nasljednici Howella i lokalni građevinari i investitori već dugo je predmet sudskog postupka.

Howellov sin Monty tvrdi da je zemlja nekad i formalno pripadala obitelji, no da su vlasnički papiri uništeni 1930.-ih i 1940.-ih, jer su tadašnje kolonijalne vlasti držale da je arogantno da Howell u svojim rukama ima takvo imanje. “Pokušali su sve kako bi otjerali mog oca s te zemlje, jer niti jedan crnac na Jamajci u to doba nije posjedovao ništa slično tome.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 23:15