PROCURILI PAPIRI

Interni dokument američkog CDC-a: ‘Delta soj širi se brzo poput vodenih kozica, trebamo ekstremne mjere!‘

U internom dokumentu CDC-a stoji da jedna osoba koja se zarazi inficira još osam ili devet osoba
 Saeed KHAN/AFP

Prema internom dokumentu Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Sjedinjenih Američkih Država (CDC), delta inačica koronavirusa SARS-CoV-2 koja kola SAD-om uzrokuje teži oblik bolesti covid-19, a širi se brzo poput vodenih kozica, prenosi CNN.

U dokumentu stoji i da bi pojedinci koji su u potpunosti cijepljeni protiv covida-19 delta varijantu koronavirusa mogli širiti jednako kao i necijepljeni.

Ravnateljica CDC-a dr. Rochelle Walensky potvrdila je da je dokument o kojem je prvi pisao The Washington Post doista autentičan.

- Mislim da ljudi moraju razumjeti da je ovo ozbiljna situacija. (Koronavirus SARS-CoV-2) jedan je od najzaraznijih virusa koje poznajemo, bok uz bok s ospicama i vodenim kozicama. Svi su oni tu negdje - rekla je Walensky za CNN.

CDC bi u petak trebao objaviti podatke koji će ići u prilog uputi da cijepljene osobe u zatvorenim prostorima u kojima je mogućnost zaraze konstantna ili visoka nose zaštitne maske koju je ta institucija dala u utorak.

Walensky je dodala da bi i sve osobe koje borave u školama - učenici, djelatnici i posjetitelji - stalno trebale nositi maske.

- Mjere koje moramo poduzeti kako bismo ovo stavili pod kontrolu su ekstremne. Mjere koje su potrebne su ekstremne - rekla je Walensky za CNN.

Dodala je i da je podaci iz dokumenta nisu iznenadili.

- Otrježnjenje je nastupilo kada sam sve podatke vidjela na jednom mjestu - ustvrdila je Walensky.

U internom dokumentu CDC-a stoji da je delta inačica koronavirusa zarazna poput vodenih kozica te da jedna osoba koja se zarazi inficira još osam ili devet osoba. Prvotna varijanta koronavirusa bila je zarazna poput gripe, odnosno jedna bi osoba u prosjeku zarazila dvije osobe.

- Nema mnogo bolesti čiji osnovni reproduktivni broj, odnosno R0, iznosi osam ili devet - dodala je Walensky.

U dokumentu stoji da nositelji virusa mogu biti i cijepljeni i necijepljeni.

- Za razliku od drugih varijanti, cijepljene osobe, čak i ako se ne razbole, mogu se zaraziti te mogu širiti virus na sličnim razinama kao i necijepljene osobe koje se zaraze - rekao je voditelj Centra za cijepljenje Emory dr. Walter Orenstein nakon proučavanja dokumenta.

U dokumentu piše da su cijepljene osobe sigurnije.

- Cjepiva u više od 90 posto slučajeva štite od teške bolesti, no možda su manje učinkovita u onemogućavanju infekcija i prijenosa. Stoga, moguće je više proboja virusa i više širenja unutar zajednica - piše u dokumentu.

Cjepiva, kako kaže dokument CDC-a, rizik od teže bolesti smanjuje 10 puta, a rizik od infekcije tri puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:17