NOVE MJERE

Biden nudi Amerikancima po 100 dolara da se cijepe: ‘Možda će se učiniti nepravednim, ali...‘

Biden je rekao da su nove mjere rezultat širenja vrlo zarazne varijante Delte, koju je pogoršala ‘pandemija necijepljenih‘
 Saul Loeb/AFP

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je države da ponude po 100 dolara novocijepljenima u nastojanju da povećaju stopu vakcinacije uslijed novog vala zaraze koronavirusom.

Predsjednik je također izdao novi zahtjev za cijepljenjem državnih radnika, najveću radnu snagu u zemlji koja broji dva milijuna ljudi.

Naredba zahtijeva od zaposlenika da pokažu dokaz o cijepljenju ili da budu podvrgnuti obveznom testiranju i nošenju maski, prenosi BBC.

Prema službenim podacima, nešto manje od polovice stanovnika SAD-a potpuno je cijepljeno.

Govoreći u četvrtak iz Bijele kuće, Biden je rekao da su nove mjere rezultat širenja vrlo zarazne varijante Delte, koju je pogoršala 'pandemija necijepljenih'.

- Ljudi umiru i umrijet će oni koji ne moraju umrijeti - rekao je.

Biden je dodao kako se novčani poticaj može činiti nepravednim prema već cijepljenim Amerikancima, ali kako 'svi imaju koristi ako cijepe više ljudi'.

Iako državni radnici koji se odbiju cijepiti neće biti otpušteni, ovaj potez Bijele kuće ima za cilj dati primjer drugim poslodavcima diljem zemlje.

Ipak, stručnjaci za javno zdravstvo upozoravaju da tjedno testiranje nije učinkovit način zaustavljanja izbijanja bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 04:11