ZARADITI ZA OPUŠTANJE

INFOGRAFIKA: KOLIKO RADIMO ZA JEDNO PIVO? Usporedba najmanjih plaća i cijena piva diljem svijeta

Uz raširene potrošačke indekse diljem svijeta, poput Big Mac indeksa koji ukazuje na stvarnu vrijednost valuta prema cijeni Big Mac sendviča u McDonaldsu u pojedinim zemljama, od sada imamo još jedan ‘prehrambeni’ indeks koji ukazuje na vrijednost minimalne plaće.

Quartzov Indeks pive računa koliko sati je potrebno raditi uz najmanju zakonom dopuštenu satnicu kako bi si mogli priuštiti jednu pivu u baru.

Statistike u infografici izračunate su uz pomoć informacija Međunarodne organizacije rada i podataka dostupnih na stranici Numbeo, koja okuplja statističke podatke o gradovima i državama.

Za svoju zasluženu pivu na kraju tjedna tako najkraće moraju raditi Portorikanci na minimalcu, koji je mogu zaraditi već za 12 minuta rada, a najviše na nju moraju čekati Gruzijci, koji za jednu pivu moraju raditi čak 15 sati i šest minuta.

Hrvatska je među zemljama u kojima je zaraditi za pivu relativno bezbolno - prosječni Hrvat na minimalcu zaradit će za pivu već nakon 48 minuta posla. Susjedima iz slovenije za pivu je dosta pola sata, dok je Srbima potrebno oko sat i 12 minuta.

Cijelu infografiku pogledajte ovdje:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 20:27