REPORT GOJKA DRLJAČE

Guru umjetne inteligencije naizgled je pobijedio, ali sada se postavlja ključno pitanje

Spektakularna demonstracija moći Sama Altmana u trenutno najambicioznijoj sferi high tech industrije nije prošla bez posljedica

Sam Altman

 Toby Melville/Pa Images/Profimedia/Toby Melville/pa Images/profimedia

Triler kojem je u epicentru zbivanja najpoznatija kompanija u biznisu razvoja umjetne inteligencije - OpenAI - izgleda da se približio svom kraju, iako više nikoga ne bi iznenadio novi nastavak s potpuno neočekivanim prevratom. Objavljeno je, naime, da će Sam Altman ipak biti vraćen na mjesto glavnog izvršnog direktora OpenAI-a, što je nevjerojatan rasplet jednog dramatičnog sukoba između Odbora direktora i Sama Altmana, koji je zatresao cijelu high tech industriju, a posebno AI scenu.

U petak je Odbor Open AI-a odlučio smijeniti Sama Altmana zbog nedostatka „iskrene komunikacije“. S obzirom na to da se OpenAI smatrao najnaprednijom kompanijom u razvoju umjetne inteligencije ostalo je nejasno je li Altmanova smjena bila uzrokovana doista lošom osobnom komunikacijom ili je pak u pozadini eruptirao sve ozbiljniji etički sukob oko pitanja koliko bi umjetna superinteligencija (koju upravo razvijaju u OpenAI-u) mogla biti opasna za čovječanstvo. No vrlo brzo postalo je apsolutno jasno da je Altman, koji se prometnuo u internacionalnog gurua umjetne inteligencije, previše dragocjen Microsoftu da bi ga prepustio tržištu, a kamoli konkurenciji. Odmah su unatoč smjeni u OpenAI angažirali Altmana u Microsoftu, kao i njegovog pouzdanika Grega Brockmana (suosnivača koji nije pristao na Altmanovu smjenu).

Microsoft je odlučio igrati na sigurno te zadržati suradnju s Altmanom, neovisno o tome tko će i ako voditi OpenAI, kompaniju u koju su investirali 13 milijardi dolara. Međutim, uslijedilo je pismo 700 od 770 zaposlenika OpenAI-a na adresu Odbora direktora u kojem su ultimativno zatražili povratak Altmana i njihove ostavke. Zaprijetili su, u protivnom, da će svih 700 prijeći kod Altmana u Microsoft. Microsoft je, podsjetimo, angažirajući Altmana nakon smjene najavio da će mu financirati dovođenje eksperata kakve poželi, uključivši one koji već rade u OpenAI-u. Nakon toga očigledno više nije bilo izbora nego dogovoriti povratak Altmana na poziciju glavnog izvršnog direktora OpenAI.

No, spektakularna demonstracija moći i utjecaja Sama Altmana u trenutačno najambicioznijoj sferi high tech industrije nije prošla bez posljedica. Iako je ekstremno rijetko da bilo koji smijenjeni menadžer uspije pobijediti Odbor direktora te je još rjeđe da ga podrži 90 posto zaposlenike uz prijetnju odlaska iz kompanija, Altman sigurno neće dobiti potpuno odriješene ruke jer previše toga je na kocki. Dojam je da investitorima u OpenAI, pogotovo u Microsoftu, nije toliko bitno koliko će potrošiti milijardi, ali žele osigurati učinkovitost razvoja AI rješenja kao i njihovu implementaciju, što ne može ići bez jasne i otvorene komunikacije. Otvoreno je i pitanje koliko su rješenja koja se razvijaju u laboratorijima OpenAI opasna za čovječanstvo. Neutralni promatrači sa strane mogu reći kako to pitanje dobiva na težini jer višednevni poslovni triler pokazuje kako se radi o kompaniji upitne kontrolabilnosti.

Raniji članovi Odbora direktora OpenAI-a imali su vrhunske reference i idejne veze s pokretom efektivnog altruizma, koji vjeruje da umjetna inteligencija može ugroziti čovječanstvo, a suočavali su se i s Altmanovim osobnim poslovnim izletima, kao što je prikupljanje kapitala na Bliskom Istoku za razvoj nove generacije čipova koji će omogućiti pokretanje umjetne superinteligencije.

U tom kontekstu zanimljiv je izbor novih članova Odbora direktora, koji bi trebao kontrolirati Altmana – čovjeka koji je uspio prisiliti čak i glavnog oponenta u OpenAI-u, Ilyu Sutskvera, da ga pokajnički podrži. Sutskver je inače vrhunski AI znanstvenik ruskog porijekla i suosnivač OpenAI poznat po visokoj razini zabrinutosti zbog opasnosti koje čovječanstvu donosi razvoj umjetne inteligencije. Sutskver, prema više medijskih izvora, nije mogao izdržati pritisak 700 kolega nakon što je na Odboru direktora glasao protiv Altmana.

„Prema ‘načelnom sporazumu‘, Altman će služiti pod nadzorom novog upravnog Odbora, koji će se u početku sastojati od bivšeg izvršnog direktora Salesforcea Breta Taylora kao predsjednika, bivšeg američkog ministra financija Larryja Summersa i Adama D‘Angela, postojećeg člana upravnog odbora OpenAI-ja i izvršni direktora platforme za pitanja i odgovore Quora“, piše Financial Times.

Trojac Taylor-Summers-D‘Angelo demonstracija je Microsofta i ostalih investitora ne samo da (očekivano) mogu dovesti menadžerske teškaše za nadzor OpenAI-a, nego i to da im je kontrola bitna. Što ako Altmanova neće biti zadnja?

Posebno je zanimljiv izbor bivšeg ministra financija Summersa, osobe koja u Sjedinjenim Državama uživa ogromnu reputaciju. Njegove javne aktivnosti koje su imale velikog odjeka u Sjedinjenim Državama u posljednjih mjesec-dva bilo je pokretanje pritiska na američka sveučilišta, posebno Harvard, da penaliziraju studente zbog pro-palestinskih prosvjeda. S obzirom na to da se Summers voli izjašnjavati o vrlo raznovrsnim pitanjima, teško je zamisliti situaciju u kojoj ne bi rekao ništa ako mu se učini da umjetna inteligencija OpenAI-a nije politički korektna tj. ne usvaja stavove njegovo poimanje političke korektnosti. Već samo ova primjer govori kako će pitanje regulacije rješenja u umjetnoj inteligenciji u jednom trenutku dobiti vrlo visoku političku težinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:23