JEZIVO

Eksperti uznemireni, snimka se širi poput požara, u sve se uključila i NASA: ‘Samo pogledajte more od 1. travnja!‘

Globalne temperature mora ovog su se ljeta zagrijavale alarmantnom brzinom

Ilustrativna fotografija 

 Luka Gerlanc/Luka Gerlanc/ Cropix/ Profimedia

U ožujku i travnju ove godine znanstvenici su primijetili da se svjetska mora ubrzano zagrijavaju. Tijekom vremena, temperature mora su prešle najviše razine koje je zabilježila Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) i još uvijek se drže na tim temperaturama.

U srpnju su globalne temperature površine mora bile 0,99 stupnjeva Celzijusa iznad prosjeka. Ubrzani video (Time laps), koji je objavio NASA Earth Observatory, pokazuje kako se more zagrijavalo od 1. travnja. Najtoplije vode obojene su na karti tamnocrveno, a može se vidjeti kako se ta boja širi do 21. kolovoza.

Video možete pogledati OVDJE.

Sve više temperature mora uglavnom se pripisuju klimatskim promjenama. Kako se staklenički plinovi penju u atmosferu, to sprječava Zemlju da rasprši onoliko topline u svemir kao prije, a to znači da je svjetski oceani apsorbiraju.

"Dugoročno gledano, vidimo više vrućine i toplije temperature površine mora gotovo posvuda", rekao je Gavin Schmidt, direktor NASA-inog Goddard instituta za svemirske studije za NASA Earth Observatory, kako prenosi Newsweek.

"Taj dugoročni trend se gotovo u potpunosti može pripisati ljudskom utjecaju - činjenici da smo odaslali tako veliku količinu stakleničkih plinova u atmosferu od početka industrijske ere".

Utjecaj El Niña

Postoje i drugi čimbenici koji pridonose porastu temperature mora. Oni uključuju vrijeme u kombinaciji sa strujanjima vjetra, kao i distribuciju prašine i aerosola. Sve to može imati kratkoročne učinke na površinu mora, rekao je Schmidt.

Studija iz 2020. godine, objavljena u časopisu Nature, otkrila je da se oko 90 posto dodatne topline koju apsorbira ocean svodi na povećanje stakleničkih plinova.

Ove godine svijet doživljava fenomen El Niño na Pacifiku. To je jedan od najvažnijih čimbenika koje treba uzeti u obzir s obzirom na rekordne temperature mora zabilježene ove godine.

To je klimatski obrazac koji se očituje upravo u toploj fazi za oceansku vodu.

"Imali smo veliki skok globalne površinske temperature početkom travnja - točno kada su pacifičke temperature skočile i također kada su razine mora u istočnom Pacifiku počele rasti", kaže Josh Willis, oceanograf u NASA-inom Jet Propulsion Laboratory (JPL).

"Toplinski valovi u Atlantiku važni su i imat će ozbiljne posljedice na morski život i vrijeme u Europi u nadolazećim mjesecima. No, Pacifik je taj koji je ove godine uzeo globalnu ulogu u ovoj divljoj vožnji", dodao je Willis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:54