U OPASNOM LIMBU

Dramatičan obrat oko Prigožina: ‘Hoće li ga ubiti? Samo poslušajte što je rekao Peskov...‘

Bjeloruski autokrat počeo se distancirati od Jevgenija Prigožina, a ruski vojni blogeri nisu zadovoljni kampanjom Kremlja protiv njega

Jevgenij Prigožin

 Stringer/Afp/Profimedia/Stringer/afp/profimedia

Prema nekim zapadnim procjenama, čini se da je došlo do svojevrsnog preokreta kada su u pitanju šef grupe Wagner Jevgenij Prigožin i njegovi plaćenici te njihovo utočište u Bjelorusiji. Kako piše CNN, ako se jedna stvar jednu stvar mogla naučiti na konferenciji za novinare bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka u četvrtak, to je kako izgleda da se Prigožin, koji nije viđen u javnosti od prekida pobune 24. lipnja, našao u izrazito opasnom limbu, odnosno svojevrsnom međuprostoru.

Lukašenko se, kako se navodi u analizi CNN-a, distancirao od Prigožina kada je rekao da ni Prigožin ni njegovi plaćenici nisu u Bjelorusiji te da nije jasno hoće li se ikada preseliti tamo. "On je u Sankt Peterburgu. Ili je možda jutros otputovao u Moskvu ili negdje drugdje", rekao je Lukašenko odgovarajući na pitanje CNN-a. "Ali on sada nije na teritoriju Bjelorusije", dodao je bjeloruski autokrat.

Kada se krajem prošlog mjeseca govorilo o tome da je Lukašenko posredovao u dogovoru o okončanju Prigožinove pobune u Rusiji, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je do dogovora došlo jer se Prigožin i Lukašenko poznaju "osobno dugo vremena, oko 20 godina". No, u četvrtak je Lukašenko rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin taj koji je bio Prigožinov dugogodišnji prijatelj te koji ga poznaje "mnogo bolje od mene i poznaje ga duže od mene, oko 30 godina". Čini se, kako piše CNN, da sada niti jedan od ta dva autokrata ne želi biti Prigožinov najbolji prijatelj.

Kap koja je prelila čašu u dugotrajnim napetostima između šefa privatne vojne tvrtke Wagner i ruskog Ministarstva obrane bilo je inzistiranje ministarstva da Wagnerovi plaćenici potpišu ugovore s ruskom vladom, što je Prigožin odbio. A u četvrtak je, pak, Lukašenko inzistirao da bi, ako Wagner dođe u Bjelorusiju, njegovi plaćenici morali potpisati ugovore s bjeloruskom vladom. "Kada se odluče smjestiti u Bjelorusiji, mi ćemo s njima sklopiti ugovor", rekao je on.

ISW: Lukašenko se distancira

Lukašenkov je govor posebno detaljno analizirao Institut za proučavanje rata (ISW), think tank sa sjedištem u Washingtonu. Istaknuvši da je bjeloruski predsjednik izjavio je da šef grupe Wagner i njegove snage od četvrtka nisu u Bjelorusiji, ISW navodi kako te riječi ukazuju da Prigožin možda ne uspijeva održati dogovor s Lukašenkom o sigurnosnim jamstvima u Bjelorusiji.

Puni sadržaj tog sporazuma nije otkriven, no čini se da grupa Wagner, kako navode analitičari ISW-a, ne ispunjava svoj dio dogovora. Lukašenko kaže da se ruske plaćeničke snage nalaze u svojim stalnim baza - koje imaju u Rusiji i Ukrajini - u koje su se povukle nakon bitke za Bahmut. Također, Lukašenko je negirao izvještaje prema kojima Bjelorusija gradi nove kampove za obuku Wagnerovih snaga i istaknuo da je Minsk ponudio grupi Wagner nekoliko bivših sovjetskih vojnih kampova, ali i implicirao da skupina još nije pristala na raspoređivanje u tim bazama i da "ima drugačiju viziju (svojeg) raspoređivanja", no detalje o tome nije želio otkriti. S druge strane, negirao je da je sporazum raskinut i istaknuo da o pitanju transfera i raspoređivanja Wagnerovih snaga trenutačno nema odluke.

Ruski izvori također su naveli da je Prigožin u Rusiji, iako neovisne potvrde o tome gdje se on nalazi za sada nema. Jedan ruski oporbeni medij izvijestio je da je Prigožinov zrakoplov sletio u Rostovsku oblast nakon što je u četvrtak ujutro poletio iz Moskovske oblasti. neki mediji sa sjedištem u Sankt Peterburgu u srijedu su izvijestili da je Prigožin osobno pokupio nekoliko komada oružja malog kalibra koje je dan ranije zaplijenila ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) iz zgrade FSB-a u Sankt Petersburgu. Mediji su također izvijestili da je Prigožin bio u Moskvi tijekom vikenda 1. i 2. srpnja.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ustvrdio je da Kremlj ne prati Prigožinova kretanja, ističući da Kremlj ne može i ne želi pratiti njegovo kretanje. No, kako ocjenjuju u ISW-u, Peskovljeva izjava je apsurdna s obzirom na to da Kremlj i ruske sigurnosne snage imaju mogućnost pritvoriti Prigožina ili mu ograničiti kretanje u Rusiji. To je posebno apsurdno ukoliko je istina da Prigožin doista bio u mogućnosti pokupiti svoje oružje iz zgrade FSB-a.

Na temelju svega rečenog na Lukašenkovoj konferenciji za novinare, u ISW-u zaključuju da se bjeloruski vođa distancira od dogovora u kojem je navodno posredovao između Prigožina i Kremlja te je demonstrativno izjavio da su i grupa Wagner i Prigožin Rusi, pa da pitanja o tome gdje su oni ne bi trebala biti upućena njemu. To i washingtonski think tank navodi na zaključak da se Lukašenko distancira od Prigožinove paravojne skupine, a njegova retorika mogla bi ukazivati na to da odgovornost za provedbu sporazuma pripisuje Moskvi.

Vojni blogeri brane Prigožina

Ipak, Prigožinova sposobnost da slobodno djeluje u Rusiji sugerira da je Prigožin još uvijek zaštićen nekim sigurnosnim jamstvima ili da Kremlj i dalje daje prioritet potkopavanju njegovog ugleda u Rusiji umjesto fizičkog ili pravnog napada na njega. Lukašenko je istaknuo da ni on ni Putin nisu željeli ubiti Prigožina te je odbacio svaku sugestiju da bi ruski predsjednik mogao pokušati ubiti Prigožina u budućnosti. ISW je ranije procijenio da je Putin vjerojatno odlučio kako ne može izravno eliminirati Prigožina bez da ga učini mučenikom zbog razloga koji se tiču lošeg vođenja rata u Ukrajini od strane Ministarstva obrane te je umjesto toga pokrenuta informativna operacija čiji je cilj predstaviti Prigožina kao korumpiranog lažljivca, da ruski državni mediji potom nastavili upravo s takvim narativom.

I taman kad se doznalo da je Prigožin u Rusiji, a ne u Bjelorusiji, ruski državni mediji objavili su snimke policijskog upada u Prigožinov ured i rezidenciju u Sankt Peterburgu. Snimka - koju su ruski voditelji opisali kao skandaloznu - prikazuje nešto za što se tvrdi da su zalihe zlata, novca i perika, zajedno s oružjem i nekoliko putovnica koje očito pripadaju Prigožinu, ali s više različitih identiteta.

Neki ruski ultranacionalisti kritizirali su zbog toga rusku državnu propagandu, sugerirajući da pokušaj Kremlja da otuđi ultranacionalističku zajednicu od Prigožina ne uspijeva. Jedan Telegram kanal povezan s grupom Wagner optužio je rusko Ministarstvo unutarnjih poslova da je namjerno pustilo snimke FSB-ovih racija u medije kako bi Prigožina prikazali kao izdajicu kojeg jedino zanima raskošan život. Drugi Telegram kanal povezan s tom privatnom vojnom tvrtkom nastojao je opovrgnuti sugestiju kanala Rusija 1 da je FSB možda pronašao narkotike u Prigožinovoj vili.

U ISW-u navode kako nije iznenađujuće da ruski proratni vojni blogeri povezani s grupom Wagner napadaju nastojanja Kremlja da ocrni Prigožina, no ističu da je jedan vojni bloger koji je povezan s Kremljem također osudio napore ruskih medija da Prigožina prikažu kao korumpiranu osobu. Taj vojni bloger zaključuje da je Prigožinova vila u skladu s domovima drugih ruskih bogataša, a jedan drugi benevolentno je ocijenio da se ona i ne čini tako raskošnom u usporedbi s kućama drugih ruskih milijardera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:12