PODIJELJENA AMERIKA

Demokrati bijesni zbog oslobađajuće presude 18-godišnjem ubojici, republikanci mu nude - praksu

Obrana je mladića prikazala kao žrtvu koja se branila, dok ga je tužiteljstvo portretiralo kao naoružanog provokatora

Kyle Rittenhouse

 Sean Krajacic/AFP

Kyle Rittenhouse (18) zajecao je i ostao bez daha u petak kada je čuo odluku porote - onu da je oslobođen optužbi za ubojstvo u Kenoshi 25. kolovoza 2020. godine. Zaplakala je i njegova majka, Wendy. No, njihovo olakšanje dobrom dijelu SAD-a, među ostalim demokratima, nije dobro sjelo. Drugi su pozdravili odluku, primjerice, republikanci, te mladiću uputili ponude za praksu.

Slučaj je žestoko podijelio SAD. Neki su mladića smatrali žrtvom koja se branila, drugi samoproglašenim "borcem za pravdu" koji je, naoružan, poticao nasilje.

Patrolirao ulicama

Rittenhouse se našao na sudu, optužen po pet točaka optužnice, nakon što je lani u kolovozu u Kenoshi ubio Josepha Rosenbauma (36) i Anthonyja Hubera (26) te ranio Gaigea Grosskreutza (28). Tada 17-godišnji Rittenhouse tvrdio je da je na njih pucao u samoobrani. Iako su i on i njegove žrtve bijelci, nad slučaj se nadvila i tema rasizma, ali i druga goruća pitanja - policijska brutalnost i posjedovanje oružja.

U biti, slučaj je shvaćen kao test za SAD - ilustrirao je različito ophođenje policije prema naoružanih bijelcima te prema pripadnicima ili zagovarateljima Black Lives Matter pokreta.

Rittenhouse je u Kenoshu, gdje su trajali antirasistički prosvjedi i neredi, jer je bijeli policajac sedam puta u leđa upucao crnca Jacoba Blakea i ostavio ga djelomično paraliziranog, stigao naoružan iz Illinoisa. Navodno je došao u grad kako bi "štitio privatno vlasništvo".

Prema pisanju Guardiana, patrolirao je ulicama, mimo policijskog sata, a sve to, navodno, uz odobrenje policajaca na dužnosti. Tužiteljstvo je pokušalo dokazati kako je on uzeo pravdu u svoje ruke i provocirao nasilje, a da su upucani bili heroji koji su pokušali razoružati "aktivnog napadača". Nije im pošlo za rukom, a stručnjaci smatraju da je pobjedu obrani donijelo njegovo svjedočenje u kojem je zaplakao. Odlučujući je trenutak bio i onaj kad je Grosskreutz svjedočio da je i sam nanišanio mladića prije nego što ga je on ranio.

Slomljeno srce

Rittenhouse sada kaže da samo želi nastaviti sa životom i kako bi volio da se ništa od toga nije dogodilo. No, roditelji Anthonyja Hubera tvrde kako im je presuda slomila srce. "Ona šalje neprihvatljivu poruku da se naoružani civili mogu pojaviti u bilo kojem gradu, poticati nasilje i zatim iskoristiti opasnost koju su kreirali kao opravdanje za pucanje u ljude na ulici", kažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 17:44