RAT U UKRAJINI

Danska premijerka iznenadila izjavom u Münchenu: ‘Svi morate to napraviti, Europa ima oružja‘

Ukrajinske trupe povukle se iz Avdijivke zbog nedostatka streljiva

Mette Frederiksen

 Thomas Kienzle/Afp

Premijerka Danske Mette Fredriksen iznijela je velikodušnu gestu tijekom panela na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu. Poručila je da će Danska svu svoju artiljeriju poslati Ukrajini.

- Ukrajina od nas sada traži streljivo i topništvo. Danska je odlučila prebaciti sve naše topništvo u Ukrajinu. Prijatelji, oprostite, ali u Europi postoji vojna oprema, nije samo stvar proizvodnje. Imamo oružje, streljiva, sustava protuzračne obrane, koje još ne koristimo. Moraju se predati Ukrajini, rekla je.

Istodobno, paket pomoći Ukrajini iz SAD-a vrijedan oko 60 milijardi dolara još je na čekanju. Noćas je američki predsjednik Joe Biden u telefonskom razgovoru još jednom uvjerio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u američku podršku i naglasio hitnu potrebu da Kongres odobri novi paket pomoći Ukrajini.

Podsjetimo, ukrajinske trupe povukle se iz Avdijivke zbog nedostatka streljiva te s ciljem da se izbjegne okruženje te sačuvaju životi i zdravlje vojnika.

Što se tiče današnje situacije na bojišnici, ukrajinske snage odbile su rusku ofenzivu na jugu u sektoru Zaporižja, priopćila je ukrajinska vojska u nedjelju.

Vojska je rekla da je uništeno 18 oklopnih vozila uključujući tri tenka i da su se Rusi "povukli na svoje prethodne položaje".

S ruske strane dosad nije bilo komentara.

image

Panel u Muenchenu

Thomas Kienzle/Afp

Južni smjer Zaporižja postao je glavno žarište ukrajinske protuofenzive u ljeto 2023., premda nije bilo značajnijih proboja i oslobođeno je samo nekoliko naselja.

Rusija je objavila u nedjelju da su neke ukrajinske snage još uvijek skrivene u ogromnoj koksari u Avdijivki nakon jedne od najžešćih bitaka u ratu.

Avdijivka je ključna za ruski cilj osiguranja pune kontrole nad industrijskom regijom Donbas.

"Poduzimaju se mjere za potpuno čišćenje grada od militanata i za ograničavanje ukrajinskih jedinica koje su napustile grad i utaborile se u tvornici koksa i kemikalija Avdijivka", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Avdijivku, koja je prije rata imala oko 32.000 stanovnika, a Rusi je zovu Avdejevka, nakratko su zauzeli 2014. separatisti koje podržava Moskva, ali su je vratile ukrajinske snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:05