METALNI ZVUK

Čovjek koji je svjedočio pad Prigožinovog aviona: ‘Obično tada dođe do jeke, ali ovo što sam čuo....‘

- Sve je bilo pod vatrom, izvukli su posmrtne ostatke iz aviona..., kaže 72-godišnji Vitalij
 Olga Maltseva/Afp

Stanovnici sela u blizini mjesta na kojem je pao zrakoplov, a u kojem je poginuo vođa ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin, rekli su da su čuli prasak, a zatim su vidjeli kako se avion ruši na tlo.

Privatni mlažnjak Embraer Legacy 600 srušio se u srijedu u blizini sela Kuženkino u ruskoj oblasti Tver na putu iz Moskve prema St. Peterburgu. Poginulo je svih 10 osoba u avionu: sedam putnika i troje članova posade.

Nije bilo službenih komentara iz Kremlja ili ruskog Ministarstva obrane o sudbini Prigožina, no Telegram kanali povezani s Wagnerom proglasili su ga mrtvim. Kasnije se pojavila i informacija da je njegovo rijelo identificirano u mrtvačnici.

Novinar Reutersa je na mjestu nesreće rano jutros potvrdio da je vidio kako se u crnim vrećama odnose tijela poginulih na nosilima. U blizini je ležao plavo-bijeli dio repa aviona i drugi dijelovi olupine.

Jedan stanovnik obližnjeg sela, 72-godišnji Vitalij Stepenok za Reuters je opisao što je vidio.

- Čuo sam eksploziju ili prasak. Obično, kad se eksplozija dogodi na tlu, dođe do jeke, no ovo je bio samo prasak. Kad sam podigao pogled, vidio sam bijeli dim, ispričao je, prenosi NDTV.

- Jedno je krilo odletjelo u jednom smjeru, a trup je krenuo prema dolje. Onda je klizio na jednom krilu. Nije padao nosom prema dolje, klizio je, kaže Stepenok i dodaje da se bojao da će avion pasti na obližnje kuće.

- Na biciklu sam došao na mjesto nesreće za 20-ak minuta. Sve je gorjelo. Ljudi su hodali uokolo, izvlačili su nekoga van. Nisam mogao prići. Samo sam vidio broj na avionu, dodaje.

Drugi stanovnik sela Kuženkino, Anatolij, ispričao je o metalnom prasku koji je čuo.

- To nije bila grmljavina, to je bio metalni prasak. I prije sam čuo takve stvari, rekao je.

Podsjetimo, do ove nesreće je došlo dva mjeseca nakon što je Prigožin poveo neuspjeli puč na Moskvu i pobunu protiv ruskog vojnog vrha, kojeg je optužio za nesposobnost u vođenju ruskog rata u Ukrajini.

Ruski istražitelji su danas priopćili da su otvorili kriminalističku istragu, a neki neimenovani izvori su za ruske medije rekli da vjeruju da je zrakoplov oboren jednim ili više projektila zemlja-zrak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:19