‘SVI ĆEMO U PAKAO...‘

Prigožin je još 2019. ‘poginuo‘ u zrakoplovnoj nesreći. Tri dana kasnije osvanuo je živ i zdrav

Prigožinova smrt će osloboditi Putina osobe koja je postavila najveći izazov njegovom autoritetu otkako je došao na vlast

Jevgenij Prigožin

 Twitter Screenshot/

U Rusiji još uvijek nitko nije službeno rekao da je Jevgenij Prigožin mrtav, iako su sve službe objavile da se njegovo ime našlo na popisu putnika u zrakoplovu koji je jučer pao kod Moskve. I njegovi wagnerovci kod prijenji vlasti koriste rečenicu ‘ako je stvarno mrtav‘, što dovoljno govori koliko svi imaju povjerenja u ruske vlasti.

Međutim, ovo ne bi bilo prvi put da Prigožin ustane iz mrtvih. Mnogi se danas sjećaju jedne zrakoplovne nesreće kada je šef Wagnera bio proglašen mrtvim da bi se tri dana kasnije živ i zdrav pojavio pred TV kamerama.

U listopadu 2019. srušio se vojni zrakoplov An-27 u DR Kongu. Tada je objavljeno da je među poginulima na tom letu bio i Prigožin, no samo tri dana kasnije se pokazalo da je ipak živ.

Također, više je osoba promijenilo svoje ime u Jevgenij Prigožin, kao dio njegovih pokušaja da prikrije svoja putovanja i na taj se način zaštiti od eventualnog atentata.

- Nemojmo se iznenaditi ako se uskoro pojavi u novom videu iz Afrike, rekao je Keir Giles iz think tanka Chatham House.

Daily mail piše i o videosnimci na kojoj se pojavljuje Prigožin sa svojim zamjenikom, koji je također među poginulima u ovoj nesreći, a govori da ‘smrt nije kraj‘ te da ćemo ‘svi otići u pakao‘.

U toj je snimci Dmitrij Utkin rekao Prigožinu da ‘smrt nije kraj već početak nečeg drugoga‘, a Prigožin mu je odgovorio: ‘Da, svi ćemo otići u pakao, a i u paklu ćemo biti najbolji‘.

Istražni odbor Rusije koji istražuje nesreću jutros je potvrdio da je u njoj poginulo 10 ljudi, ne spominjući pritom Prigožina.

Jutros su na mjestu nesreće ruski dužnosnici donijeli crne vreće za tijela, dok su dijelovi aviona ležali na tlu u blizini forenzičkog šatora.

Prigožinova smrt će osloboditi Putina osobe koja je postavila najveći izazov njegovom autoritetu otkako je 1999. godine došao na vlast.

I drugi koji su se suprotstavili Putinu i njegovim interesima umrli su pod nerazjašnjenim okolnostima, ili su bili blizu smrti, a među njima su bili politički protivnici i novinari. Kremlj je uvijek negirao bilo kakvu umiješanost države u takve incidente.

Nagađanja da možda Prigožin i nije poginuo potkrepljuje i činjenica da je njegov drugi avion letio u slično vrijeme i sletio u Moskvu. Priča se da možda on nije bio u kobnom zrakoplovu unatoč tome što je državna TV tvrdila da jest. Izvori bliski njemu rekli su da je srušeni avion bio njegov, no da je on obično letio drugim avionom, piše Daily mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:28