DAVID DEPAPE

Čovjek koji je napao supruga Nancy Pelosi prošao je suludi put radikalizacije: ‘On je mutirani ekstremist‘

DePape obiluje poviješću koja je povezana s marginaliziranim i ekstremno radikalnim pokretima

Paul Pelosi, suprug  Nancy Pelosi

 Chip Somodevilla/Afp

David DePape, muškarac optužen za napad na supruga predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi, obiluje poviješću koja je povezana s marginaliziranim i ekstremno radikalnim pokretima. No ono što je posebno zabrinjavajuće je da su njegova uvjerenja rezultat takozvanog ‘‘mutiranog ekstremizma‘‘, stvorenog od dijelova niza pokreta, prenosi Washington Post.

Naime, DePapeov put radikalizacije uključivao je mješavinu podrške Zelenoj stranci, nudističkom aktivizmu, rasizmu, antisemitizmu i mizoginiji. Analitičari terorizma koji su proučavali njegove objave na društvenim mrežama rekli su kako su DePapeova evoluirajuća uvjerenja dokaz da je današnja ekstremistička prijetnja komplicirana i često se ne može svrstati u jednolični ljevičarski ili desničarski spektar.

‘‘Dobivate stvari koje su jednostavno kontradiktorne, ali kada shvatite kako internetska izloženost propagandi funkcionira, to ima savršenog smisla. To je radikalizacija po vlastitom izboru‘‘, rekla je Cynthia Miller-Idriss, stručnjakinja za ekstremizam s Američkog sveučilišta.

Kada je DePape provalio u rezidenciju u San Franciscu i napao 82-godišnjeg Paula Pelosija, supruga Nancy Pelosi, njegovi tekstovi bili su prepuni desničarskih poruka koje su upućivale na mračnu spiralu niza teorija zavjera. Njegove objave na blogu u listopadu bile su mješavina mržnje prema različitim skupinama uključujući Židove, crnce, transrodne osobe i demokrate.

Također je podijelio bizarne misli o nevidljivoj vili koja se ponekad pojavljivala kao ptica. Desničari su uglavnom ignorirali te detalje i posegnuli u njegovu ‘‘ljevičarsku povijest‘‘, kada se predstavljao kao ‘‘hipi‘‘ koji prodaje narukvice od konoplje, kao i njegovu povezanost s nudističkim aktivizmom. U Berkeleyju je naime gol protestirao na prosvjedima protiv lokalnih uredbi koje zahtijevaju da ljudi budu odjeveni u javnosti.

Alternativna teorija zavjere da su DePape i Paul Pelosi imali seksualnu vezu rasplamsala se po desničarskim portalima i forumima. Širenje te neutemeljene vijesti dodatno se ubrzalo nakon što ju je objavio milijarder Elon Musk na svojoj novoj igrački Twitteru.

Protiv DePapea u ponedjeljak je podignuta optužnica saveznih tužitelja za pokušaj otmice i napada. Osim čekića kojim je navodno udaren Paul, vlasti su pronašle ‘‘rolu trake, bijeli konop, drugi čekić, par gumenih i platnenih rukavica te patentni zatvarač‘‘. Nakon što je priveden, DePape je rekao da mu je cilj bio držati Nancy Pelosi kao taoca i "slomiti joj koljena".

Prekretnica u DePapeovu vrludanju raznim rubnim pokretima, vjeruje se, stigla je 2014. godine s Gamergateom, desničarskom kampanjom online zlostavljanja programerica i kritičarki videoigara. Kampanja uznemiravanja uključivala je prijetnje silovanjem i prijetnje smrću.

Gamergate je bio povezan s napadom na Kapitol i s Donaldom Trumpom, a mnoge osobe unutar kampanje također su podržale bivšeg predsjednika na izborima 2016. Nakon Gamergatea, DePape se priklonio pokretu Qanon. Takvi pomaci, prema analitičarima, događaju se postupno, dok osoba bira elemente ideologija koje najviše odgovaraju njenom poimanju svijeta. Ponekad to dovodi do stapanja ekstremizama pa je kod bijelih supremacista viđeno da posuđuju islamističke fraze, a kod bijelih nacionalista da spajaju ideje mizoginog pokreta incel.

Njegov blog na platformi Wix, Frenly Frens - ime koje se često referira na termin poznat online zajednici desničara - također je uključivao objave s nizom teorija zavjere povezanih s pokretom Qanon. Među ostalim, širio je već dobro poznatu priču o tome da su demokratski dužnosnici i istaknute osobe upletene u sotonističku zavjeru koja uključuje trgovinu malom djecom i pijenje njihove krvi.

Zasebni blog čiji je host WordPress, a koji je suspendiran u petak zbog kršenja uvjeta platforme, imao je sličan sadržaj, uključujući objavu pod naslovom "normalizacija pedofila". DePape je navodno objavio sličan sadržaj na svojoj Facebook stranici. Internetska povijest DePapea postajala je sve ekstremnija u razdoblju od 15 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:05