NEMOGUĆ ZADATAK

Tajne službe pred ogromnim pritiskom: Sve se prati iz centra u Washingtonu, ali broj prijetnji je prevelik

Napad na kuću Pelosi u središte je pozornosti stavio ogroman - a možda i nemogući - zadatak sigurnosnih tijela da zaštite 535 članova Kongresa

Tajna služba sve štićene osobe prati iz jednog centra u Washingtonu, pa je tako snimljen i upad napadača s čekićem u kuću Pelosi

 Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Napad na Paula Pelosija, supruga predsjednice Zastupničkog doma Sjedinjenih Američkih Država Nancy Pelosi, postavio je pitanje kako su zaštićeni američki političari. Ispostavilo se da je američka tajna služba sve snimala, sve su kamere zabilježile: ali u tom trenutku nitko nije sjedio pred njima, objavio je Washington Post.

Tajna služba sve štićene osobe prati iz jednog centra u Washingtonu, pa je tako snimljen i upad napadača s čekićem u kuću Pelosi.

Unutar zapovjednog centra američke Kapitolske policije, nekolicina policajaca u petak rano ujutro nadzirala je prijenose uživo s 1800 kamera koje se koriste za nadzor obližnjeg kompleksa Kapitola. U jednom trenutku su na ekranu koji prikazuje zamračenu ulicu udaljenu 3000 milja odatle uočili policijska svjetla koja su bljeskala ispred kuće predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi. Policajac je brzo približio dodatne kamere oko kuće Nancy Pelosi i počeo ih vraćati, gledajući što je bilo snimljeno prije nego što je stigla policija iz San Francisca. Vidio se čovjek s čekićem, koji je razbio stijenku i ušao u kuću, ispričala su tri izvora za Washington Post.

Napad na kuću Pelosi također je stavio u središte pozornosti ogroman - a možda i nemogući - zadatak sigurnosnih tijela da zaštite 535 članova Kongresa u vrijeme ogromnog broja prijetnji protiv njih.

Policija u San Franciscu 28. listopada objavila je da je uhitila Davida DePapea (42) kao osumnjičenika za napad na supruga predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi, Paula Pelosija.

Kapitolska policija je prvi put postavila kamere oko kuće Pelosi prije više od osam godina; imaju 24-satno osiguranje, mjesecima nakon napada 6. siječnja 2021. policijska kola iz San Francisca danonoćno su stajala ispred kuće. Ali nekoliko sati nakon što je Pelosi prošlog tjedna napustila San Francisco i vratila se u D.C., velik dio osiguranja otišao je s njom, a policajci u Washingtonu prestali su kontinuirano nadzirati video prijenose izvan njezine kuće.

Policajci i službenici tajnih službi nalaze se pred ogromnim pritiskom zahtjeva uslijed rasta broja prijetnji političarima, u ovom slučaju članovima Kongresa. Šef Capitolske policije Tom Manger rekao je da će zaposliti 280 dodatnih policajaca ove godine, upozorivši da će politička klima u zemlji zahtijevati "dodatne razine fizičke sigurnosti."

Radikalne promjene u sustavu zaštite zastupnika uveli su nakon pucnjave na zastupnicu Gabrielle Giffords 2011. i napada 2017. na republikanske zastupnike koji su vježbali za godišnju bejzbolsku utakmicu u Kongresu u kojoj je teško ranjen zastupnik Steve Scalise.

U mjesecima nakon napada na Kapitol 6. siječnja 2021., demokratski zastupnici Zastupničkog doma opetovano su podsjećali da sredstva koja imaju za vođenje kampanje nisu dovoljna za plaćanje osobnog osiguranja. Kongres je nakon toga odobrio povećanje troškova za zaštitu terenskih ureda pojedinih zastupnika.

Od 15. kolovoza, zastupnici dobivaju do 10.000 dolara za postavljanje sigurnosnih sustava u svojim domovima, kamera, senzora pokreta i sličnih uređaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:42